В следващия парламент каузата ни е цялостна програма за повишаване на доходите на българските граждани, каза Манолова

Правителството да спре временно износа на дърва за огрев и на ток. Складовете за дърва за огрев са празни, закупуването става със записване и чакане по една седмица, а цената е двойно по-висока - 120 лв. на кубик. Вчера на Дунав мост 2 за десет минути снимахме девет камиона към Румъния с дърва за износ. 

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в сутрешния блок на България Он Еър. 

Заради спекулациите на енергийната борса евтиният ток беше купен от няколко търговци и продаден веднага за износ, като спечелиха 60 млн. лв. Безобразията в енергетиката, кражбите и мафията, наследени от Борисов, трябва да бъдат прекратени. Това застрашава работните места и доходите на хората, допълни Манолова.

В следващия парламент каузата ни ще бъде цялостна програма за увеличаване на доходите на българите. Ще настояваме за преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2020 г., както и да се запази добавката от 120 лв. през 2022 г. Увеличихме и втората година от майчинството и през 2022 г. това трябва да продължи, каза Манолова.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ сме най-социалната формация, затова е важно нашето присъствие в парламента. В условията на икономическа и социална криза хората имат нужда от подкрепа. Ние ще бъдем парламентарната група-омбудсман, допълни тя. 

Изпратихме отворено писмо до служебния кабинет за незабавна подкрепа на българските граждани и фирми в условията на енергийната криза. Подкрепата от 110 лв., която правителството прие, е недостатъчна. Средната цена на тока на борсата е 350 лв. Настояваме компенсацията да обхване цялото увеличение на цената на тока, както го направиха в други европейски държави, каза още тя.

Домакинствата също да бъдат подкрепени изцяло – парното ще скочи със 100 %, токът ще се увеличи с 30-50 %, природният газ е няколко пъти по-скъп, очаква се водата да е с 60 % по-скъпа. Еврокомисията потвърди нашите искания и също призова за компенсации на фирмите и домакинствата. Ние призоваваме и за отпадане на данъците, включително ДДС, върху тока за бизнеса и домакинствата. Това означава 20 % по-ниски сметки за ток, парно, вода и природен газ, каза Манолова. 

Тя посочи, че заповедта за въвеждане на „зелен сертификат“ е дискриминационна, защото хора, които имат антитела, преболедували са, но не са в регистрите, не могат да вземат сертификат. В същото време ваксинираните, които имат същия брой антитела, получават сертификат, заяви Манолова. 

Ние сме гарант, че ГЕРБ и ДПС няма да се върнат във властта. Реставрацията на статуквото трябва да бъде спряна. Ще има мнозинство на промяната, в основата на което ще бъдем ние, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, категорична бе Манолова.