Cinelibri и Huawei обявиха финалистите в първия кръг на Huawei Smartphone Film Festival, в който участниците трябваше да представят своите идеи за късометражни филми под формата на трийтмънт. В този кръг взеха участие над 50 души с много разнообразни идеи и портфолио от реализирани проекти. Разглеждането на трийтмънтите и проектите на участниците беше истинско удоволствие за журито в състав Жаклин Вагенщайн, Крис Захариев, Стаси Айви, Крум Родригес и Лонгруи Циу, а избирането на финалистите – огромно предизвикателство. В крайна сметка журито допусна 11 вместо предвариелно обявените 10 финалисти, и окуражава всички участници да продължат развитието си в областта на кино изкуството.
Популярната киножурналистка Стаси Айви и член на журито сподели: „За мен беше много интересно да прочета всички трийтмънти на участниците в конкурса, тъй като жанрово бяха много различни. Има за всеки по нещо и беше много трудно да изберем само 10, но в много от изборите си се покривахме с останалите членове на журито. Харесват ми истории с въображение, но в същото време с ясна структура и хубав финал, обичам да има изненади и послания. Винаги е важно добре да си представяш какво точно искаш да кажеш и как би изглеждало то на екран, така че нямам търпение да видя какво ще направят нашите финалисти.”
Сред основните теми, които под една или друга форма присъстваха в проектите, бяха човешките емоции и взаимоотношения в настоящия свят. Дали човешките ценности са се променили и в каква посока, по различен начин ли чувстваме и изразяваме любовта към близките си, смешни или тъжни са недоразуменията, в които прекалено динамичният ни свят може да ни забърка, харесва ли ни този свят, търсим ли негова алтернатива в друго време и реалност? Темите, които вълнуват младите български артисти, сами по себе си са изключително интересни, а с още по-голям интерес очакваме тяхната завършена интерпретация под формата на късометражен филм, заснет с Huawei P30 Pro.
На специален уъркшоп в Casa Libri, на който всички финалисти се запознаха лично с всички членове на журито, Крис Захариев сподели своя опит с видео възможностите на топ смартфона, както и ценни съвети за снимането в различни условия, при различни настройки и в различни формати. Останалите членове на журито посъветваха всички да запзаят историята си проста и фокусирана, за да предизвикат максимално въздействие върху зрителя. В следващия месец финалистите ще получат техническа и менторска подкрепа от Cinelibri и членовете на журито, а излъчените от него три най-добри филма ще бъдат показани за първи път пред публика на специална отворена прожекция в Дома на киното през юли.
Пълен списък с финалистите, които ще вземат участие във финалната фаза на Huawei Smartphone Film Festival:
Александър Геков
Димитър Мишев
Хара Нурин
Лидия Юлианова
Мартин Лазаров
Петя Башева
Петя Манчорова
Стефан Войводов
Тео Чепилов
Виктор Чулев
Мелиса Герганова