След поредица от недоразумения, Алвин, Саймън и Теодор решават, че Дейв ще предложи брак на новата си приятелка в Маями…и ще ги зареже. Те разполагат с три дни да стигнат до него и да спрат годежа, не само за да не загубят Дейв, а и за да не се сдобият с ужасен доведен брат.

Новата продукция е смесица от елементи на класическите чипоносковци, палав хумор и затрогващи моменти.

През 2007 година, съвременната комедия „Алвин и чипоносковците“ се превръща в глобален феномен за поколения фенове. В нашумелия по Коледните

празници блокбъстър, писателят на песни Дейв Севил превръща Алвин, Саймън и Теодор в поп сензации. Междувременно щурото трио опустошава дома му, съсипва кариерата му и обръща нормалния му живот с краката нагоре.

Слуховете за нова серия на „Алвин и чипоносковците“ започват още преди човек да може да изрече: „Алвиннн!!!“. Неспособни да почиват на стари лаври, катериците изкачат с продължение – „Алвин и чипоносковците 2“. Във втория филм от поредицата, Алвиин, Саймън и Теодор най-накрая си намират приятели в лицето на новото женско трио – Чипоноските. Филмът достига до зрителите през 2009 година и генерира 440 милиона щатски долара в световен мащаб. Две години по-късно излиза „Алвин и катеричоците 3: Чипокрушение“, в който Чипоносковците и Чипоноските превръщат круизен кораб в тяхна лична площадка за игри. Лайнерът корабокрушира и те се озовават на отдалечен остров. Докато търсят как да се върнат у дома, те разбират, че островът не е толко обезлюден, колкото изглежда.

Време за момчетата да се впуснат в най-голямото си приключение до сега – „чипешествие“ през Съединените щати. По време на техните премеждия, Алвин, Саймън и Теодор винаги трябва да разрешават разни проблеми…., които самите те създават! Сега обаче, за първи път в живота им, се налага да спасяват целостта на своето семейство.

Това са чипоносковците, които всички обичат: чаровният и музикален Алвин, притежаващ безграничен ентусиазъм и животински магнетизъм; Саймън, чийто коефициент на интелигентност надминава този на Айнщайн; и срамежливият, добродушен и обичлив Теодор.

В „Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение“ главните герои са пораснали в сравнение с предишните си кино изяви.

Режисьорът на филма, Уолт Бекър споделя: „Чипоносковците израстват в последния епизод, защото идеята на тази история е да намериш своя път и да се справиш сам. Целяхме да направим филм, който да се хареса и на децата, и на възрастните“.

Продуцентите Рос Багдасариан и Джанис Карман, създателите на героите и пазители на наследството на чипоносковците, заедно със сценаристите Ранди Майем Сингър и Адам Стикел намират нов път за Алвин и компания.

„Рос и Джанис ми описаха обстойно историята на чипоносковците и техните характери“, спомня си режисьорът. „Но в същото време ме окуражиха да отведа героите в друга посока и да придам малко по-различен тон на историята. Ето защо „Голямото Чипоключение“ не е като предишните три филма“.

Бекър уверява, че ключовото присъствие от поредицата: Джейсън Лий в ролята на Дейв Севил, се завръща за „Голямото Чипоключение“.

„Беше важно Джейсън да участва в „Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение“, не само защото е страхотен във всички серии, но и защото неговото присъствие създава силна емоционална ангажираност“.

Лий нарича тази емоция към героите и безбройните им фенове като „Факторът Дейв“.

„Удивително е как когато съм с децата си, техни приятели идват да питат: „Ти лиси Дейв?“ И се усмихват. Това значи много за мен“.

В „Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение“, кариерата на Дейв се е развила много успешно, благодарение на чипоносковците. Той има и вълнуващ нов клиент – изгряващата поп звезда Ашли, представена от Белла Торн (актриса, певица, автор, модел).

Според Торн, въпреки своята популярност Ашли е останала „сладка и земна“. Актрисата дава пример: „Когато Ашли се появява във филма, тя е заобиколена от папараци, но първото нещо, което прави е да се погрижи за чипоносковците“. Когато те отново се срещат с Дейв във Флорида, Ашли ги подкрепя както емоционално, така и професионално.

Във все по-заетото си ежедневие, Дейв се опитва временно да откъсне момчетата от шоубизнеса, за да могат да живеят възможно „най-нормално“.

„Дейв харесва идеята всичко да е възможно по-нормално“, споделя Лий. От неволен защитник, той започва да се превръща в родител на момчетата.

„Моментите на родителските грижи са важни за еволюцията на този франчайз“, отбелязва Бекър.

В къщата на Севил и чипоносковците се борят за нормалност, но рядко я постигат. На момчетата им липсва статута на поп икони и те не се срамят да го

показват на Дейв. Безсилието му пред тях го изнервя и феновете ще чуват доста често: „Алвинннн!“ от аудио системата на местния кино салон.

„Този вик е като втора природа“, споделя Джейсън Лий, „и за мен, и за Дейв“.

В животът на Дейв има и друг обрат, благодарение на Саманта, лекар по спешна медицина, с която той се наслаждава на нова романтична връзка. Дейв и Сам се сближават толкова бързо, че чипоносковците започват да се чудят дали той няма да ѝ предложи.

Идеята, че Дейв се опитва да се обвърже не се харесва на момчетата. Те се опасяват, че това ще ги откъсне от него и от дома им! Освен всичко останало, Сам има син тийнейджър – Майлс, който не харесва чипоносковците и чувствата за взаимни.

Момчетата бързо разбират, че Майлс ще е труден противник, тъй като е способен да надмине Алвин.

„Майлс е като Алвин на стероиди“, казва Бекър. „Той е пакостлив като Алвин, но винаги на крачка пред него“.

„Майлс е представен като класически „лош тийнейджър““, споделя Джош Грийн. „Харесва ми да го сравнявам с Алвин. И двамата са шумни и създават проблеми“.

„Всеки има един малък Алвин в себе си“, продължава Грийн. „Познавате вътрешният глас, който ви подтиква да вдигате врява“.

За нещастие, Дейв не забелязва, че Майлс се държи лошо с чипоносковците.

„Дейв смята Майлс за сладко дете“, споделя Лий. „Той те първа ще разбере, че Майлс притежава черти присъщи на Алвин – палавостта на тийнейджър, но в човешка форма“.

Насред всичките тези караници, чипоносковците и Майлс осъзнават, че имат една обща цел: да спрат годежа между Дейв и Сам. Момчетата се притесняват, че ако Дейв се ожени, животът им ще се промени завинаги. По-лошо, Майлс ще стане доведения им брат.

„Майлс също не е доволен от идеята на Дейв и Сам да съберат двете семейства и да бъдат щастливи заедно“, коментира Грийн.

В пакт, който напомня израза „Врагът на моя враг е мой приятел“, Чипоносковците и Майлс обединяват сили, и тръгват към Флорида, за да попречат на Дейв да предложи на Сам.

Пътуването е изпълнено с приключения, смях, музика и колорит. Но както режисьорът отбелязва, по време на това пътуване Алвин, Саймън, Теодор и Майлс се сближават. За него идеята за смесено семейство въвежда зрителите в новата страница от живота на катеричките. Вече не става дума само за момчетата и Дейв Севил. Двама нови герои излизат на сцената и обръщат живота им с главата надолу.

„Смятам, че много хора симпатизират на идеята за смесени семейства“, отбелязва Бекър. „Чипоносковците винаги се опитват да направят правилното нещо, но в крайна сметка го правят по грешен начин. Тези семейни преживявания съдържат много комични моменти“.

Има много хумор и в голямото пътуване на момчетата. Приключението започва когато Майлс успява да вкара незабелязано чипоносковците в самолет и всичко се обърква. По време на полета, те срещат нова пречка – служител на Агенцията по транспортна безопасност на име Съгс, представен от Тони Хейл, носител на награда `Еми`.

Съгс храни лоши чувства към чипоносковците без дори да ги познава лично, тъй като преди години приятелката му го напуска, след като го сварва да слуша тяхна песен. Сега, на борда на съдбоносния полет до Флорида, катериците се изправят лице в лице със Съгс.

Стъпка първа: Теодор пуска маймунка от клетката ѝ; стъпка втора: току що освободената маймунка отключва клетките на другите животни на самолета; стъпка трета: настава бъркотия.

„Мисля, че покрихме голяма част от животинското царство на борда на самолета“, шегува се Бекър.

Случаят с полуделите животни съсипва отличната репутация на агента по транспортна безопасност на борда на този полет – Съгс.

Тони Хейл споделя: „Това, че чипоносковците превръщат самолета в зоологическа градина петни кариерата на Съгс и той откача!“

Хейл оценява възможността да влезе в различна роля в „Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение“.

Той обяснява: „Например, във „Вице“ или „Развитие в застой“, аз играя мъжа, с който се злоупотребява. Да, Съгс поема доста негативи, но продължава да се бори и не се спира пред нищо, за да спре чипоносковците. Много е забавно да си в ролята на лошия“.

Изритани от самолета и със Съгс по петите им, момчетата се впускат в „чипоключението“. Те посещават различни места из Съединените щати, а след тях, погром.

„Възможността да се посетят нови места през очите на чипоносковците е много завладяваща“, отбелязва Бекър. „Всеки си спомня за семейните пътувания, които могат да са еднакво приключенски и турбулентни, и това дава усещане за съпричастност“.

„Алвин и Чипоносковците: Голямото чипоключение“ раздвижва нещата и в музикален аспект. Във всяка спирка от пътуването има различно музикално влияние – от модерното хип-хоп / кънтри звучене на бар в Остин, Тексас, през страхотното джаз, блус и фънк звучене на Ню Орлеънс, и най-накрая, латинския привкус на Маями.

Спазвайки традицията за саундтрак към всяка серия от поредицата, Алвин и Чипоносковците придават ново очарователно звучене на хитове като: „Uptown Funk“, „Turn Down For What” и други. В допълнение, момчетата правят ремикс на известното парче на Redfoo: „Juicy Wiggle“. В саундтрака са включени още международния хит на австралийската група Sheppard, „Geronimo“, както и песента „Oh My Love“ на The Score.

Марк Мадерсбах е композитор, а Алана Да Фонсека е изпълнителен музикален продуцент.