Силно изразено арткино, първият български уестърн от новата вълна, исторически и няколко зрителски филма ще видим през тази година благодарение на новата порция български ленти, които очакваме да излязат по екраните през 2015. Засега не се очертават независими комерсиални заглавия, които толкова ни радваха в последно време, но нищо не се знае, може и някой да ни изненада.Поне 14 нови филма ще бъдат готови да излязат пред съда на зрителите до края на годината, но опитът подсказва, че тази бройка най-вероятно ще бъде сведена до 7-8.Причините за това са не само проблемите в разпространението на българските заглавия (виж интервюто с Емил Симеонов), но и стратегията и тактиката на създателите им кога да бъдат показани първо – на фестивалите или у нас.

От всички най-очакван е дебютът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - „Урок”, който тръгва по кината в края на март-началото на април с куп международни награди. Според единодушното мнение на критиците лентата с участието на Маргита Гошева и Иван Бърнев ще стане филм №1 за 2015 г. Основана е на истински случай от криминалните хроники, който толкова потресе България - учителка обра банка.Първи по екраните излизат през февруари два филма - „Дяконът Левски”на Максим Генчев, който бе завършен с куп перипетии и скандали, както и уестърнът „Омбре” с Валери Йорданов и Стефка Янорова. За двамата актьори годината ще бъде много силна, защото ще ги видим в различни заглавия. Официалната премиера на „Дяконът Левски” е в навечерието на обесването на Апостола – на 16 февруари в НДК. Това е може би най-рисковият проект, защото малцина биха дръзнали днес да правят исторически филми, още повече за национална икона като Васил Левски. Тежка е отговорността, с която са се нагърбили създателите й начело с режисьора и изпълнителя на главната роля - актьора от Плевенския театър Веселин Плачков като Апостола на свободата.

„Омбре” също има трудна предистория – докато се осъществи проектът, който стартира още през 90-те, умират и двамата му режисьори - Илиян Симеонов („Граница” и „Пазачът на мъртвите”) и Захари Паунов.Вече се създаде практика първата голяма група от нови заглавия да излиза около „София филм фест” и тази година традицията ще бъде спазена. „Досието Петров” ще открие 19-ото издание на феста на 5 март. Специално за премиерата пристига носителят на “Оскар” сценаристът Жан-Клод Кариер. Във филма на живеещия във Франция Георги Балабанов са ангажирани куп звезди като Христо Шопов, Михаил Билалов, Цветана Манева, Деян Донков и Малин Кръстев. Както подсказва заглавието, лентата показва задкулисните механизми на прехода, задвижвани от досиетата.

След това се очакват да излязат три силно изразени артфилма на наши изявени киномайстори – „Буферна зона” на Георги Дюлгеров и „Потъването на Созопол” на Константин Бонев, които третиратвътрешното състояние и терзания на човека, които бяха отличени с награди на „Златна роза” във Варна. Както и новият филм на Иван Черкелов „Семейни реликви”, който в три новели разказва няколко истории, основани на действителни случаи. Верен на себе си, режисьорът се движи в жанра на психологическо кино с помощта на актьорите Жана Караиванова и Андрей Андреев с участието на фотомодела Глория Петкова и авангардния скулптор Венцислав Занков. През пролетта се очаква да видим и „11 а” с Яна Маринова и Башар Рахал.

 През втората половина от годината се очаква да излязат по екраните още няколко заглавия – „Бартер” и „Жената на моя живот” с Вили Марковска, дългоочакваният международен проект на Иглика Трифонова „Лъже-свидетелят”, „Събира-чът на трупове”, както и „Аз съм ти” на Петър Попзла-тев.

Информира: в-к Монитор*
Снимка: Филмът „Урок”