Българското детско кино отбелязва нов възход, а поредното доказателство е един от най-очакваните тийнейджърски филми – „Смартфонът беглец“. Лентата направи световната си премиера на Фестивала „Артизан Интернешънъл” в Кан през 2018-та година, беше представена и в рамките на други два световни кинофестивала – в Щутгард и Сочи. От 8 февруари започва разпространението в кината на България, Австрия и Швейцария.

Действието на „Смартфонът беглец“ се завърта около приключенията на тийнейджърите Фил (Симеон Филипов), Анджи (Василена Стоянова) и Марко (Матей Генчев), които трябва да намерят пари за лечението на болното братче на Анджи. След като усилията им са саботирани, тримата приятели се впускат в търсене на заровеното съкровище на Вълчан войвода. Необикновен смартфон обаче се оказва машина на времето и ги пренася в миналото – сред страшни хайдути. Но пътуването през вековете не е еднопосочно.

Идеята да бъде създаден детски приключенски филм се е зародила спонтанно преди три години. Според продуцента Златина Филипова в България има "глад" за този жанр. Заедно с режисьора Максим Генчев решават да сътворят история за пътуване във времето, пренасяйки приключенията в миналото (с реверанс към историята), бъдещето и настоящето. „Нека възродим традицията за хубавото детско българско кино" – призоват те и благодарят на целия екип за самоотвержената работа, талант и професионализъм.

„Смартфонът беглец“ е сниман в София с подкрепата на Столична община чрез филмовата ѝ комисия, създадена през 2015 г. във връзка с титлата, която столицата носи: „София – творчески град на киното”. Сцена на снимките е била и пещерата „Проходна”.