Книгите, по които са създадени селектираните филми, ще се продават с отстъпка в Дома на киното, Одеон и Люмиер Лидл
Програмата на четвъртия кино-литературен фестивал, който стартира на 10 октомври, предвижда десетки национални премиери, съпътстващи изненади и срещи с творци от световна величина. Книгите, вдъхновили съответните екранизации, ще се продават с ексклузивно намаление в интервала 10-24 октомври!

Зрелищното откриване е на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Иън Макюън ще бъде удостоен с награда „Синелибри” за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация, след което зрителите ще се насладят на филма „На плажа Чезъл“, екранизация на едноименния шедьовър. Още на следващия ден, 11 октомври от 19:00 ч., изтъкнатият британски писател, сценарист и общественик ще се срещне с читатели в литературен клуб „Перото“, НДК.

Ако страдате от сладката болест „Бергмания“, не пропускайте празничното честване на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, което ще се състои на 13 октомври от 19:00 ч. в зала „България”. Премиерата на документалния филм на Георги Тошев „Лив Улман. Къщата на спомените”, посветен на гениалния шведски режисьор и неговата спътница и муза, ще бъде увенчана с музика от знакови кинопроизведения, изпълнена на живо от оркестъра на Софийска филхармония!

Сред специалните гости на CineLibri тази година е един от най-почитаните, многократно награждавани френски писатели, сценаристи и режисьори – Давид Фоенкинос. Макар авторът на „Деликатност” и „Шарлот” да пристига в качеството си на член на фестивалното жури, българската публика ще има две възможности за съприкосновение с творчеството му – на 14 октомври от 17:00 ч. във Френския културен институт той ще представи филма си „Ревност“, а на 15 октомври от 19:00 ч. ще подписва книги в рамките на среща с читатели в литературен клуб „Перото“.

Другата вълнуваща среща с автограф е с един от най-успешните съвременни холандски писатели – Херман Кох. Авторът на „Вечерята” и „Вила с басейн” се завръща в България като член на журито на CineLibri, но ако искате да поговорите с него за метаморфозите на героите му и за демоните в човешката душа, заповядайте на 14 октомври в 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото“.

Официалната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Представители на авторитетното международно жури ще обявят имената на призьорите, а непосредствено след това ще бъде излъчен филмът на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот“, едно от най-дискутираните киносъбития през последното десетилетие!

Любопитен акцент в програмата на CineLibri 2018 e премиерата на „Уестуд: пънкарка, икона, активистка“ на 24 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното. Филмът, посветен на грандамата на британската мода, разкрива неподозирани страни на нейната личност. Безусловен поддръжник на каузите, в които вярва, тя неслучайно е една от най-влиятелните фигури в света, кралица на пънк модата, „Коко Шанел на нашето време”.
Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба през системата на epay и на касите на кината.

Линк към билетите за всеки от филмите и подробна информация за специалните събития можете да откриете на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.com и във фейсбук страницата.