Българската национална филмотека разшири присъствието си в онлайн портала European Film Gateway с още 54 филмови материала. Те ще ви пренесат в миналия век и по-специално в годините между 1917 и 1977. През 2020 БНФ стартира сътрудничеството си с платформата с качването на 43 филмови материала от своята колекция. По този начин потребителите на сайта вече имат достъп до 97 архивни филма.

В Европейския филмов портал (EFG) участват 38 филмови архива, предоставящи свободен достъп до над 53 000 филмови заглавия и над 600 000 изображения. Той е свързан с Europeana – уеб порталът на Европейския съюз. Платформата дава възможност на желаещите да се докоснат до стотици хиляди филмови документи, постери, снимки, програми, документални филми и други. 

В новодобавените заглавия зрителите ще могат да открият множество кадри отразяващи реалността през ХХ век по света и у нас. В кинопрегледите са отразени, както исторически събития, така и сцени от народния бит и култура.

В каталога на избраните материали акцентираме върху дигиталната реставрация на филма ,,Любовта е лудост‘‘, с която през 2021 отбелязахме 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Тези, които искат да погледнат назад към далечната 1926 година, могат да намерят филма ,,Курортен сън‘‘ – също дигитално реставриран от БНФ като част от инициативата на Асоциацията на европейските синематеки - A Season of Classic Films. Филмът е запечатал както кадри от родното Черноморие, така и играта на актьорите Петя Попова, Катя Русевска, Петър Николов и други. Любителите на историята и документалното кино могат да намерят филма ,,Към майката отечество‘‘ на режисьора Борис Борозанов, който проследява присъединяването на Южна Добруджа към България, както и няколко хроники отразяващи ключови събития от българския ХХ век.

За още информация и достъп: https://europeanfilmgateway.eu/search-efg/bnfa

Материалите са достъпни и в канала на БНФ в YouTube:  https://www.youtube.com/channel/UCVufphkhFXeRGXUl9itnO_g