Филмът тръгва в кината от 5 декември.

Снощи се състоя гала премиерата на българското предложние за номинация за Оскар  „Пътят към Коста дел Маресме“. Близо 400 души присъстваха на събитието в Cinema City. Сред гостите на премиерата бяха звездите от филма Димитър Рачков, Татяна Лолова, Любо Ковачев и режисьорът Иван Ничев.

За да пожелаят успех на лентата по червения килим минаха Любо Нейков, Параскева Джукелова, Евтим Милошев, Богдана Карадочева и др. Интересът на медиите предизвикаха младите звезди на филма  Кристиан Макаров, Стефан Попов и Анжела Недялкова, която пристигна от Холандия за специалното събитие. Голямата израелска звезда Мони Мошонов също присъства на българската премиера на филма, като той ще остане в страната ни едва за няколко часа. Специално внимание на филма отдели и израелският канал Chanel Ten, който неотлъчно следи звездите на филма по време на събитието и взе интервюта не само от чуждестранните актьори, но и от родните звезди.

Преди дни пристигнаха и първите положителни отзиви от Ел Ей където филмът беше гледан от членовете на Американската филмова академия. Междувременно „Пътят към Коста Дел Маресме“ взе участие и на Нюйоркското издание на фестивала „So Independent”, провеждащ се в култовия Tribeca Cinemas.

Премиерата - Романсът на Шели, Мони и Жожо в „Пътят към Коста дел Маресме“ ще бъде в киносалоните в страната от 5 декември.

За филма:

Режисьор на първата ко-породукция между България и Израел  е Иван Ничев, а актьорският състав включва едни от най-обичаните имена в българското кино - Татяна Лолова, Васил Михайлов, Георги Мамалев, Любомир Ковачев, Ернестина Шинова и Стоян Алексиев.

Зрителите ще видят и първата драматична роля на Димитър Рачков. Към звездния състав на филма се присединява и  Мони Мошонов. Актьорът, чийто родители са емигрирали от София в Израел през 1951 г., е сред най-популярните в киното и телевизията в родината си. Мошонов си е партнирал с холивудски икони, като Марк Уолбърг/ “Трансформърс”/,  Хоакин Финкс, Гуинет Полтроу / “Two Lovers”/и др.
 
Главните роли в романтичната драма са поверени на младата звезда Анжела Недялкова /“Аве“/,  изключителния дебютант Кристиан Макаров и впечатляващия  Стефан Попов. „Пътят към Коста дел Маресме“ ще се бори за номинация за наградата на американската филмова академия под заглавието „Българска рапсодия“.

Историята:

Майсторски заснет, филмът поставя тази романтична история в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история. Време, в което властва контраста между омразата и любовта.

Мони (Кристиан Макаров) е млад българин от еврейски произход. Втората световна война е в разгара си, а Третият Райх задължава всичките си съюзници да предадат евреите по своите земи. Въпреки тези събития тийнейджърът Мони се интересува повече от уроците и първите целувки.

Приятелят му Жожо (Стефан Попов) е неизменно с него и му помага в свалките. Когато семейството на Мони отива в Кавала, за да търси съпруг за сестра му, той се запознава с Шели (Анжела Недялкова). Тя е приказно 17-годишно момиче, което бързо превзема срамежливото сърце на Мони. Скоро, обаче красивата Рашел вижда Жожо и тригълникът между тримата тийнейджъри се заплита.