Компанията Disney събра над 7 милиарда долара приходи през 2018 г. въз основа на анимационни ленти, супергерои на Marvel и филми от сагата Star Wars, предаде Contactmusic.

Едва за втори път в историята приходите на кинокомпания надхвърлят границата от 7 милиарда долара след рекорда на Disney от 2016 г. - 7,6 милиарда долара, се казва в комюнике на компанията със седалище в Калифорния. Приходите от прожекции в чужбина се оценяват на 4,06 милиарда долара до 9 декември. Това е втората най-добра година за компанията."

Очаква се този успех да бъде подобрен до края на годината благодарение на излизането на филма "Мери Попинз се завръща" на екраните на 19 декември, 54 години след "Мери Попинз" с участието на Джули Андрюс.

Досега четири от 8-те най-големи блокбастъра в света за 2018 г. са продуцирани от Disney или нейни филиали, включително двата оглавяващи своеобразната класация филма - "Отмъстителите: Война без край" на Marvel събра 2 милиарда долара приходи, а "Черната пантера" - 1,35 милиарда долара.

"Феноменалните 2" на Pixar пък донесе 1,24 милиарда долара приходи, а "Ралф разбива интернета" за трета поредна седмица е начело в бокс-офис класацията на Северна Америка.