В Дома на киното на 30 септември от 19 ч е премиерата и на българския филм "Три дни в Сараево". Киноразказът ни среща с две жени и техните сънища, пише "Стандарт".

Въпреки че всичко в живота й изглежда наред, 30-годишната Маргита (Маргита Гошева) не може да намери мястото си на този свят. Вътре в българката има някаква огромна липса и мисълта какво я е породила, не я оставя на мира.

Тя изпитва странна тревожност през цялото време, докато е будна. Единствено в сънищата си се чувства спокойна, което е парадоксално, тъй като тя сънува, че е на непознато за нея място и прави не много редни за нейните разбирания неща. Търсейки нещо повече за сънищата си в интернет, тя открива друго момиче, словенката Манца (Милиана Ленак), нейна връстничка, която сънува същото място, без да знае защо. 

Двете се разбират да се срещнат в Сараево, за да се опитат да открият какво ги кара да сънуват този град. Лутайки се из него и мислите си, те се отправят на едно пътуване към човешката същност. Редувайки верни и грешни стъпки, откриват, че всъщност, искаш или не, дълбоко в теб остават истински важните неща, като любов, близост, доверие, вяра. И колкото и малки да изглеждат моментите на тяхната проява на фона на световните събития, те са тези, които реално те формират като личност и човек.

"В началото беше идеята да направим филм, изследващ подсъзнанието ни, какви емоции и чувства, какви картини, остават запечатани там, без ние да си даваме сметка за това. Искахме да изследваме връзката между човек и място, защо някъде се чувства уютно, а другаде - не.

С други думи искахме да направим road movie - филм за пътуване, пътуване навътре в себе си, към скритите спомени и усещания. Сценарият бе написан за две конкретни актриси, като дори името на едната беше запазено. Предварителното ни познанство ни позволи да се опитаме да ги усетим и да изградим персонажите върху емоционалния им свят.

Въпреки че сценарият се базира на техните индивидуалности или именно заради това, актрисите не знаеха нищо от сюжета по време на снимки. Снимаше се хронологично и те откриваха всичко едновременно с персонажите си. Така че бяха истински тревожни и несигурни за целта си, точно както и героините им. Филмът бе заснет почти изцяло в Сараево, Босна и Херцеговина.

Градът е и третият равностоен персонаж във филма, със собствен дух и образ", разказва сценаристът и режисьор Николай Тодоров.