Документалният филм „Мълчание с достойнство“, разказващ за живота и творчеството на българските кинорежисьори Ирина Акташева и Христо Писков, който беше показан с успех на фестивали у нас и в чужбина, получи две награди на 25-ия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“.

Филмът спечели Наградата на кинокритиката за „Съхраняването на културната ни памет и превръщането ѝ в емоционален и вълнуващ филм” и Наградата на Българска национална филмотека за „Майсторството и страстта, с които е съхранил непреходни стойности на националния дух и характер“.

Документалният разказ за семейството Ирина Акташева и Христо Писков разкрива на зрителите неизвестни детайли от историята на българското кино и взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията в България по времето на комунизма. Двамата автори, които са част от групата на реформаторски настроените интелектуалци, имат тежка творческа участ, тъй като много от филмите им са забранявани или спирани за реализация от политическата цензура.

Режисьор и продуцент на „Мълчание с достойнство“ е Адела Пеева, сърежисьор е Антоний Дончев. Сценарият е на Адела Пеева и Люсиена Крумова, а оператор е Емил Топузов.

Филмът е реализиран с подкрепата на Национален филмов център и Столична програма „Култура“.