Филмът на БНТ1 „Сърдити ледове” ще бъде показан на голям екран на 19 май /вторник/ от 19:00 часа в столичното кино „Одеон”. Журналистката Цветелина Атанасова, която е автор и оператор на документалната лента, разказва за последния сезон на българските полярници на остров Ливингстън. Внушителните кадри показват как нашата база там е заплашена да остане под снега, вследствие на глобалните климатични промени. Всяка година експедицията от български учени разчитат на 4-те месеца работа на ледения континент, но метеорологичните условия ги изправят пред сериозни изпитания. Цветелина Атанасова документира все по-осезаемите промени и наблюдава отблизо работата на българските полярници. „За мен това е второ пътуване до базата ни на остров Ливингстън. Първият път ме посрещна група пингвини. Но тази година видях само стена от сняг и лед. През целия ми престой, който продължи малко повече от месец, слънцето успя да пробие през сивите облаци само един единствен ден. Благодарна съм за възможността филмът ми да се покаже на голям екран. Това дава възможност на повече хора да научат какво се е случвало и какво ще се случва на планетата Земя.” – сподели журналистката на БНТ.

 Режисьор на филма е Милан Кузов, а продуцент – Петя Тетевенска.

Прожекцията на „Сърдити ледове” е с подкрепата на Съюза на българските журналисти и ще бъде безплатна. Телевизионната премиера на филма е на 8-ми юни /понеделник/ от 22:00 часа в рубриката на БНТ1 „В кадър”.

Гледайте документалния филм „Сърдите ледове” на 19-ти май от 19:00 часа в кино „Одеон” и на 8-ми юни от 22:00 часа по БНТ1!