Чарли Браун, Снупи, Луси, Лайнъс и останалата част от любимата банда ФЪСТЪЧЕТА прави своя дебют на голям екран в едно невиждано досега 3D анимационно приключение. Чарли Браун, най-симпатичният аутсайдер на света, се впуска в епично и смело приключение, а неговият най-добър приятел, милият бигъл Снупи, покорява небето в преследване на най-големия си враг, Червения барон. От въображението на Чарлс М. Шулц и създателите на поредицата Ледена епоха, ФЪСТЪЧЕТА: ФИЛМЪТ ще ви докаже, че всеки смотльо има своя звезден миг.

НАСЛЕДСТВОТО НА ЧАРЛС М. ШУЛЦ

На 2 октомври 1950 г., Чарлс М. Шулц представя образите на Чарли Браун, Шърми и Пати в седем вестника и така персонажите започват своето 50-годишно пътуване, което завинаги ще промени представите за популярната култура и хумор. Комиксите на Шулц са оценени като едни от най-великите на ХХ век, а героите му печелят феноменален успех както сред читателите, така и на пазара на рекламни продукти.

Аутсайдерът Чарли Браун е с уникална позиция в поп културата по света. Той единствен от бандата на ФЪСТЪЧЕТАТА се появява от първия комикс на 2 октомври 1950 г. до последния на 13 февруари 2000 г. (Снупи се появява като персонаж на 4-ти октомври 1950 г.).

През всичките си житейските изпитания и премеждия - включително неравната борба с крадящото хвърчила дърво, безкрайната серия загуби в

бейзболната лига или безпардонните съвети на Луси Ван Пелт- упоритият Чарли Браун не се отказва. Вечният му оптимизъм подхранва надежда, която кара безброй читатели от цял свят да го чувстват близък.

„Всички се отнасят към Чарли Браун като със загубеняк, през цялото време, - оплаква се Крейг Шулц, синът на Чарлс М. Шулц и един от авторите и продуцентите на ФЪСТЪЧЕТА: ФИЛМА. - Но в действителност Чарли Браун е победител, защото той никога не се предава. Ние всички губим много повече, отколкото печелим, и кой по-добре от Чарли Браун може да ни покаже това?"

С голяма доза социална ангажираност, Чарлс М. Шулц създава герои и сюжетни линии, които са изпълнени с остроумие, сарказъм, хумор и душа. В средата на 60-те години на миналия век той представя образа на мъжкараната Пепърминт Пати, която е ненадмината в спорта. В днешни дни това е в реда на нещата, но през 60-те момичета, които играят спортове в един отбор заедно с момчета, доста са изпреварили времето си. Няколко години по-късно, през 1968 г., Шулц представя и първия си чернокож герой - Франклин, който е съученик и съотборник на Пепърминт Пати и Марси.

Крейкг Шулц подчертава: „Баща ми никога не се възползва от позициите, които имаше. За 50 години той никога не се отнесе с цинизъм към света около себе си и според мен затова работата му се увенча с такъв успех. Хората наистина чувстват близки тези герои и ги е грижа за тях".

Универсалната притегателна сила на всички членове от бандата - вечният аутсайдерски статус на Чарли Браун, сърдечността на Лайнъс, философия на Франклин, самонаблюдението на Марси, свадливостта на Луси, несподелена любов на Сали към Лайнъс, както и многообразието на превъплъщенията на Снупи – е причината ФЪСТЪЧЕТАТА да отбелязват своята 65-та годишнина.

До края на поредицата през 2000 г., те имат аудитория от над 350 милиона читатели в 2600 вестници от 21 страни по целия свят. Сумарно това прави 17,897 разказа в рисунки, всеки един от които е скициран, нарисуван и написан от Шулц (15 391 в делнични дни и 2506 в неделя), като комиксите продължават да бъдат препечатвани и днес, достигайки нови и нови читатели всеки ден.

Сега това невероятно наследство се предава нататък с появата на бандата ФЪСТЪЧЕТА на киноекрана.

ОТИВАШ НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН, ЧАРЛИ БРАУН

През годините много киностудия са заинтригувани да заснемат версия за голям екран на ФЪСТЪЧЕТАТА, но семейството на Шулц е против. Мнението им започва да се променя, след като се срещат с режисьора Стив Мартино, който изразява своята страст и идеи за проекта. През 2012 г. Чарлз Щулц се обажда на изпълнителния директор на Fox Animation Studios. Ралф Милеро и му казва, че е написал сценарий за филм заедно със сина си Брайън Шулц и Корнелий Улиано. По-късно тримата сценаристи ще бъдат и продуценти на филма. Така Blue Sky и Fox постигнат това, което всяко голямо студио е опитало вече: осигуряват си филмовите права върху една от най-желаните комиксови поредици на света.

В началото на подготовката на продукцията ФЪСТЪЧЕТА: ФИЛМЪТ, Мартино води изключително паметен разговор с Крейг Шулц. „Чарлз М. Шулц е голяма фигура за мен и силно ми е повлиял като дете и по-късно като артист, - казва Мартино. – На една от първите ни срещи Крейг ме спря и ми каза: „Всички приятели на баща ми го наричаха Спарки, затова ако ще се впускаме в това приключение заедно, така би трябвало да го наричаш и ти.“ За мен това бе невероятна чест.“

ТУК СИ У ДОМА СИ, ЧАРЛИ БРАУН

Вдъхването на живот на света на ФЪСТЪЧЕТАТА на голям екран чрез компютърна анимация е страхотна задача, и не само за аниматорите. Създаване и проектиране на цялостната визия на филма влива силна мотивация и на художествения отдел. „Чел съм много от тези комикси и винаги съм искал да знам повече за света Чарли Браун, - казва Мартино. – А Спарки дава само откъслечни кадри."

Със разширяването на този свят се заемат художникът Наш Дъниган и неговия екип.

„Спарки по същество е нашият художник на продукцията, - споделя Дъниган. - Неговите оригинални комикси предоставят богата информация и са безценна основа за визуалния ни подход." Сред хилядите комикси, дизайнерският екип открива общите линии в цялостната работа на Шулц.

За Дъниган е важно да съгласува дизайна и да предотврати прекомерната стилизация. Той предлага на екипа си да се върне обратно към листа и молива и да се опита да твори както Шулц е рисувал. „Прегледахме комиксите и забелязахме отделни детайли - част от лампа или диван, или просто ъгъл на прозореца, - спомня си отговорникът на художниците Джон Таунли. – Ставаше все по-важно да се усвоят нюансите на стила на Шулц и техниката му на рисуване."

Мартино иска да направи ясно разграничение във филма между действието в реалния свят на Чарли Браун, и екшъна, който се случва във фантазиите на Снупи, където въображението му го извисява към небето в ролята на самолетен ас от Първата световна война.

Фонът на сцените в къщата на Чарли Браун и в училището е в ненаситени цветове, които не отместват фокуса от главните герои. А полетите на фантазията на Снупи е показана с цветни граници, като самият Снупи и побратимите му са предимно бели, за да може чрез по-дълбоките цветове на спектъра да се акцентира върху действията им.

Един от най-очарователните аспекти на продукцията е, че героите са неостаряващи. „Опитахме се да се придържаме към вечен стил и да избегнем препратките за конкретна дата и време на действието. - обяснява Дънингам. - Стояхме далеч от концепции и представи, които не са обрисувани от Спарки.“

БЕШЕ ТЪМНА, БУРНА НОЩ ....

Щом любимият ни бигъл Снупи навлезе в своя фантастичен свят, той се е отнесъл надалеч. Алтер егото му – „Световноизвестен писател, пише следващия си голям роман „Най-великата разказвана някога история“, който започва с класическото начало „Беше тъмна, бурна нощ ..."

„Снупи вижда какво се случва в живота на Чарли Браун и от един момент нататък „продължава“ историята в своя измислен свят, - обяснява Мартино. - Най-новият обрат в живота на Чарли Браун е, че той се влюбва в Малкото червенокосо момиче – новодомката в квартала и новата съученичка в класната стая. Снупи, като истински приятел, е проводник на романтиката. Улиано отбелязва: „История на Снупи е изпълнена с любов и приключения, в разгара на Първата световна война той е ненадминат ас и иска да спечели сърцето на красивата си колежка Фифи, докато се изправя лице в лице със злия си враг – Червения барон."

За Брайън Шулц тази част от филма е особено удовлетворяваща - и като писател, и като фен на поредицата. „Тази сцена ми даде възможност най-накрая да си отговоря на въпроса, върху който бях размишлявал в продължение на години: Защо в крайна сметка Снупи преследва Червения барон?“