Остават пет месеца до старта на петия сезон на хитовия сериал „Игра на тронове“, а феновете му вече са нетърпеливи да влязат пак в бруталния му фантастичен свят. Първият епизод от пети сезон ще се появи през април 2015 г., но продуцентите от НВО очевидно имат доста по-далечни планове.

Актьорът Чарлз Дайнс (Тивин Ланистър) разкри, че вече е започнала работа по кинопрод ължения на успешната телевизионна продукция. Те ще се появят чак след края на последния му шести сезон. Пълнометражните филми ще обхванат трилогията на Джордж Р. Р. Мартин „Повести за Дънк и Ег". Романите разказват случилото се 90 години преди събитията от книжния цикъл „Песен за огън и лед“, по който се снима сериалът.

Същевременно екипът на сериала разпространи кратка мистична реклама, с която намекна какво ще видим на малкия екран догодина. В клипчето женски глас казва драматично „Виждам мрака в теб“, а за малко се появява героинята Аря Старк (в ролята Мейзи Уилямс). В края на четвъртия сезон тя тъкмо се отправи към ново приключение, което вероятно ще е от особено значение за действието в предстоящите серии.

Същевременно се появи и официален сайт на петия сезон, на който скоро ще има още информация. Новите 10 епизода от „Игра на тронове“ всъщност ще разкажат четвъртата и петата книга от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“.

Обединяването на два романа в един сезон притесни феновете, които не виждат как ще се разкажат достатъчно атрактивно всички важни събития. Екипът зад сериала досега не е пестил нито средства, нито ефекти, така че можем спокойно и този път да им се доверим. След като последният епизод от четвъртия сезон беше гледан наживо от 7,1 млн. зрители на НВО, беше очаквано, че манията около петия ще започне още със старта на снимките му.

Първата клапа удари през юни в Хърватия, а по-късно продукцията се премести в Испания, където предизвика истинска истерия. Когато екипът разпространиобява, че търси 600 статисти за най-мащабната битка в сериала, получи близо 90 000 молби от местни хора. „В една от тях дори човекът бе отбелязал, че работи в банка, но си е взел отпуска специално за да участва“, разказват продуцентите.

Някои фенове пък се опитвали да проникнат на снимачната площадка, като носели фалшиви служебни пропуски. Заради поредица от такива случки от продукцията помолили испанската полиция за съдействие, докато приключат с работата си.

В Хърватия, където вече има туристически маршрути около местата, станали декор в „Игра на тронове“, също се наложи екипът да разчита на въоръжена охрана. Двеста гардове трябваше да отцепят за три дни улици от курорта Дубровник, за да бъде заснета без проблеми сцена с голата кралица Церсей Ланистър (Лена Хийди). Освен актрисата на площадката били допуснати само още четирима души, чиито мобилни телефони били конфискувани, пишат британски сайтове. Ако все пак се появят неофициални кадри от сцената, глобата е 250 хил. долара.

*Снимка и инфо : в-к Преса/https://pressadaily.bg