Режисьорът Ридли Скот (Гладиатор, Прометей) представя най-новото си епично приключение ИЗХОД: БОГОВЕ И ЦАРЕ, историята за дръзката смелост на един човек да се изправи срещу мощта на цяла империя. Използвайки последни открития на техниката в областта на визуалните ефекти и 3D измерението, Скот вдъхва нов живот на историята на непокорния предводител Мойсей (Крисчън Бейл), както се надига срещу египетския фараон Рамзес (Джоел Еджертън) и организира изумителното преселение на 400,000 роби и спасяването им от ужасяващите смъртоносни бедствия в Египет.

Фабулата на филма, титаничният му мащаб и размах, авантюристичния му дух и ярки символи го издигат до уникално театрално събитие. Резултатът е оригинална и героична сага, която в същото време е мощна лична история, наситена с емоции, съперничество и предателство и неугасващ стремеж към свобода.

Скот отбелязва: „Животът на Мойсей е един от най-великите приключения и духовни търсения на всички времена". От началната битка, където 15 000 египетски войници нападат лагера, през извисяващите се декори, ужасяващата поредица напасти, до разделянето на Червено море, Скот е сложил своя подпис върху визията на един от най-ценните и важни истории.
„Обичам всичко, което е истинско. - продължава той. - Знаех какво да правя с Гладиатор - как да го направя така, че наистина да диша, да живее с чувствата на хората от онази епоха. С ИЗХОД исках по подобен начин да вдъхна живот на египетския култура и самата история по начин, какъвто досега никога не е бил възможен."
Филмът е заснет в Pinewood Studios, в Лондон, в Алмерия, Южна Испания и Фуертевентура, Канарските острови.


УЧАСТНИЦИТЕ

Актьорският състав на ИЗХОД: БОГОВЕ И ЦАРЕ се състои от множество носители на награди от най-различни страни по света. Ридли Скот обяснява: „Египет е бил - както е сега – под силното влияние на различни култури, поради фактът, че се намира на кръстопът между Африка, Близкия изток и Европа. Ние избрахме актьори от различни етноси, за да отразим това разнообразие във филма - от перси до испанци и араби. Има много различни теории за етноса на египетския народ, и водихме много дискусии за това как най-добре да представим културата им.

Вдъхвайки живот на една история, в която са внедрени корени от много религии и е важна за хората по целия свят, ние търсехме актьори, които биха могли чрез своите ярки изяви, да пресъздадат правдиво универсалната история."
Крисчън Бейл в ролята на Мойсей, а Джоел Еджъртън е Рамзес, Джон Туртуро е в ролята на Сети, Бен Кингсли е Нун, а Арън Пол е Исус Навин.

Крисчън Бейл е актьор, с когото Скот от дълги години иска да работи. „Крисчън притежава много силно физическо присъствие на екрана.“ - отбелязва той. Преди снимките на ИЗХОД: БОГОВЕ И ЦАРЕ, Бейл участва в продукцията на Scott Free Out of the Furnace, където е в ролята на стоманолеяр. За Скот тази роля по някакъв начин предвещава преобразяването на актьора в еврейския пророк и освободител. „Мойсей до голяма степен е по-близо до работник във фабрика за стомана отколкото до фараон - той на първо място е скромен човек със здрав разум."
Скот описва изпълнението на Бейл: „Той навлиза директно в образа и в негово лице зрителят вижда истински пламенен водач.

Аз с удоволствие работих както с Крисчън; той ме изненадваше всеки ден. Очаквах много, а получих още повече."
Със сигурност персонажът предлага широка основа за проучване. „Мойсей е емблематична фигура, която в същото време трябва да бъде изиграна като реален човек, - казва Скот. - Той е героичният център на филма и неговото емоционално ядро."
Бейл поема ролята по няколко причини: „Чувствам, че историята е не само един от крайъгълните камъни на много от свещените текстове по света, но и е един от най-проницателни разкази в историята на човечеството. Открих, че Мойсей е бил сложна личност, която се превръща в герой не по своя воля. Чрез вярата си той е превърнат в борец за свобода, който няма да се спре пред нищо, за да подпомогне Божията воля. Това показва също и че той е мъж с вътрешни противоречия: Той е вярващ, но и логичен; колеблив, но и категоричен; воин, но и освободител; размирник, но и стоик."
С една дума, добавя актьорът: „Мойсей е един от най-очарователните герои, които някога съм проучвал." За целта Бейл прочита свещени текстове, включително Тора и части от Корана, както и книгата Мойсей: Един живот на Джонатан Кирш. Изглежда и два филма, чиито подход към историята и религията е много по-различен от ИЗХОД: БОГОВЕ И ЦАРЕ. „За да се заредя с хумористична нотка, преди да се впусна във заснемането на този епичен филм, изгледах комедиите Историята на света, част I на режисьора Мел Брукс и класиката на Монти Пайтън Животът на Брайън".

Централната връзка в ИЗХОД: БОГОВЕ И ЦАРЕ е между Мойсей и Рамзес, които са израснали като братя. Рамзес става фараон, а Мойсей е неговият най-доверен съветник и втори човек в командването. Но когато Рамзес научава, че Мойсей всъщност е юдей, той прогонва „брат" си в пустинята, обричайки го на почти сигурна смърт.
„Рамзес олицетворява как абсолютната власт абсолютно развращава, - казва Джоел Еджъртън, който е в ролята на фараона. - Рамзес започва да вярва, че той всъщност е бог, което създава прекрасна динамика между него и Мойсей."
Рамзес е основният антагонист на историята, но Скот и Еджъртън искат да придадат сложност и нюанси на характера, които да надхвърлят шаблонното злодейство. „Рамзес има силна братска връзка с Мойсей, затова изпада в голямо противоречие, когато Мойсей се разкрива, че е юдей. Също така той силно обича жена си Нефертити и малкия им син, което придава важни емоционални нюанси на образа му." - казва режисьорът.
За първи път Скот среща Еджъртън няколко години по-рано по време на кастинга на епоса за кръстоносните походи Небесно кралство. Тогава актьорът е определен като твърде млад за ролята, но Скот продължава да следи неговата кариера, като особено впечатление му прави участието в независимата драма Животинско царство. „Джоел има усет, той е атлетичен, интелигентен, донякъде мрачен и в същото време много сърдечен. Той успя елегантно да транспонира поведението си в древноегипетски маниер, пресъздавайки епохата без усещането за нещо отминало. Рамзес е лош човек с добри отделни емоционални черти, така че не сте сигурни дали го мразите или не, Джоел също има силно физическо присъствие, и зрителят чувства почти реално неговото въздействие или ярост."
Бейл приветства огромното себеотдаване на Ежъртън в ролята. „Чувствах, че той има една от най-трудните части на филма. Джоел улавя всяка нотка на арогантност на някой с неограничена власт, и всяка нотка на несигурност на някой, който отчаяно се опитва да се задържи на власт."

Еджъртън се наслаждава на ролята си именно заради нейната сложност и комплексност. „Най-обаятелният злодей е човек, който в собствения си филм би бил герой, - обяснява той. - Винаги съм чувствал, че ако успея да разбера злодея, ще застана на негова страна. Така че ми се искаше да открия баланса между това да си свърша работата като злодей, но и да му придам човечност. Сред всички епични военни сцени, големият конфликт тук е борбата за надмощие между Рамзес и Моисей."

Еджъртън признава, че Рамзес има огромно его, както и се очаква от човек, който е възпитан да вярва, че е жив бог. „Той е неразумен и му липсва съпричастност към останалите, - казва актьорът. - Рамзес е тиранин и диктатор, но това е част от вярванията по това време."

Рамзес започва да гради своя град, Пи-Рамзес, и го украсява със свои подобия, както е бил тогавашния  обичай. Огромна статуя на главата му - построена от продукцията по модел на самият Еджъртън - бди над полето, където работят робите. Със своята височина от петдесет фута, статуята се превръща в нещо като местна забележителност по време на снимките.

Сигърни Уивър е в ролята на Туя, майката на Рамзес и първата съпруга на фараона Сети. Звездата от един от първите филми на режисьора, Пришълец, работи по-късно със Скот в историческия епос 1492: Завладяването на рая. Тя казва на новото си сътрудничество със Скот: „Сякаш нищо не се е променило отпреди. Аз все още виждам един блестящ ум, който безпогрешно те насочва как да пресъздадеш неговата визията на екрана."
За своята героиня Уивър отбелязва, че й е „трудно да гледа как Мойсей е любимец на фараона Сети. Ридли я описа като пантера и въпреки че Туя може да се разглежда като зла, за мен тя е много добра майка. Тя знае от колко много подкрепа се нуждае Рамзес, въпреки че той не го признава. Рамзес обича Мойсей и се брои да постъпи правилно с него, но той и Туя са разтревожени от близостта на Моисей с фараона Сети. Зрителите може да гледат на Туя като злодей, но тя не е. Тя просто защитава сина си."
Влиянието и силата на волята на Туя отразяват овластяването на жените в Египет от този период. „Те наистина са били силни и красиви, - казва дизайнерът на костюми Джанти Йейтс. - Ридли искаше Туя да бъде напълно зашеметяваща. Костюмите на Туя подчертават смелите й амбиции за сина й. Ние отразихме това в украшенията й за глава и бижутата."

Джон Туртуро в ролята на съпруга на Туя, Сети - владетел на Египет, баща на Рамзес и бащина фигура за племенника си Мойсей. „Сети е на власт от дълго време и това му е в тежест. - казва актьорът. - Той има по-близки отношения с Мойсей, отколкото със собствения си син, Рамзес, и би предпочел Мойсей заеме мястото му като фараон. Но Сети знае, че  това не може да се случи."

Бен Кингсли е Нун, юдейски учен и духовен водач на робите. Скот споделя: „Нун разкрива истината за Мойсей и предизвиква верига от събития, които водят до изгнанието на героя на Крисчън Бейл."
Скот се чувства късметлия, че успява да привлече Кингсли да участва във филма, още повече че преди няколко години актьорът играе Мойсей в телевизионен минисериал. „Бен е истински хамелеон, интелигентен и с огромен опит. Той бе перфектният избор за ролята на Нун."
Участието на Арън Пол в забележителния сериал В обувките на сатаната му спечелва безброй фенове, както и награда Еми. След като поредицата достигна своя край след шест сезона, той е поканен да играе ролята на Исус Навин, юдейски роб, който помага на Мойсей да изведе юдеите от Египет.
Скот, който е фен на В обувките на сатаната, се среща с Пол за първи път, когато актьорът идва за 24 часа от Лос Анджелис в Лондон за тестов грим и прическа – след което лети обратно през нощта за наградите Еми. „Ридли притежава толкова много енергия, той вярва в историите, които разказва във всеки свой филм, - казва Пол. - Това е чертата, която го прави толкова въздействащ режисьор; слушаш го как говори и тези светове стават реалност за теб, независимо дали това е Пришълеца, Блейд Рънър  или ИЗХОД: БОГОВЕ И ЦАРЕ. "

Исус Навин се появява в историята за първи път като млад роб, който работи до изтощение при бруталните условия на древноегипетските работилници за тухли. Години по-късно той е сред първите, които се присъединяват към нелегалната група, която създава Мойсей, когато се завръща, за да се опита да освободи робите. „В продължение на много години към Исус Навин са се отнасяли като с добиче; това е мястото му в йерархията в обществото, така че той е готов на всяка цена да се присъедини към Мойсей и да се бори за свобода.

“ Тъй като нямат истински оръжия, групата бойци на Моисей разчитат на лък и стрела. Пол ходи на и уроци по езда и стрелба с лък, за да се подготви за снимките.
„Арън внася свежест в образа на Исус Навин. – отбелязва Скот. - Той напълно безпроблемно влезе в кожата не само на героя си, но и на епохата, в която се развива действието."

Премиерна дата в България: 12 декември 2014г.
Производител: TC FOX
Оригинално заглавие: Exodus: Gods and Kings
Националност: САЩ
Времетраене: 149 мин.

Режисьор:Ридли Скот
Сценарист: Адам Купър, Бил Колийдж, Джефри Кейн
Продуценти: Питър Чернин, Марк Хуфам, Ридли Скот
Оператор:Дариуш Волски
Музика: Алберто Иглесиас
В ролите: Крисчън Бейл, Джоел Еджертън, Джон Тортуро, Бен Кингсли, Сигорни Уивър, Арън Пол

Трейлър: