На 16 юли (вторник) от 21:00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина (София) Българската национална телевизия в партньорство със Столична община организира специална безплатна прожекция на „Áга“ – филма, за който всички говорят.

Продукцията, осъществена с подкрепата на Българската национална телевизия, върна страната ни в основната програма на фестивала „Берлинале“ след почти 30-годишно отсъствие. Кратката екранна биография на „Áга“вече е белязана от 38 отличия от престижни филмови форуми.

Режисьор на филма е Милко Лазаров, който е и негов съсценарист, съвместно със Симеон Венциславов. Продуцент от българска страна е Веселка Кирякова, а музиката е на Пенка Кунева. Едно от големите достойнства на филма „Áга“ е майсторската визия, създадена от оператора Калоян Божилов. Естествен декор е безкрайната снежна пустиня на Якутия, в чиито простори от 6 000 години живеят само един милион души. Те се славят със своята памет и висока продължителност на живота.

„Áга“ разказва за живота на двама инуити, Нанук и Седна, които живеят някъде накрай света - сами в бялата пустош на далечния Север, така както са живели първите хора – без големи въпроси, без претенции и амбиции, без агресия – ден след ден. Дъщеря им Ага ги е напуснала и след смъртта на Седна, Нанук тръгва да я търси.

"С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", казва Милко Лазаров.

Главната женска роля изпълнява Феодосия Абрамова. В скромната си филмография на 60-годишната пенсионерка от малкото селце Амгавече има две роли: една епизодична във филма „Огън на вятъра“ („Костер на ветру“) на режисьора Дмитрий Давидов и главната роля в един от най-успешните филми, създадени от български творци – „Áга“. Участието в „Берлинале“ е един от най-ярките моменти в живота на самородната актриса, която за първи път в живота си напуска родната Якутия.

Неин екранен партньор във филма „Áга“ е Михаил Апросимов. Той е заслужил артист на Якутия, член на Съюза на писателите, който има повече от 60 роли в Нюрбинския пътуващ театър, автор е на две книги и има три роли в киното, преди да се снима в продукцията на България, Германия и Франция „Áга“.

Ролята на Ага изпълнява младата актриса Галина Тихонова, за която „Áга“ последната и най-силна роля. В края на миналата година 32-годишната Галина си отиде след тежко заболяване.

Във вторник вечерта (16 юли) инициативата на БНТ и Столична община „Кино под звездите“ ще бъде открита от заместник-кмета на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов, а филма „Áга“ ще представят продуцентът Веселка Кирякова и режисьорът Милко Лазаров.

В първата вечер на „Кино под звездите“ БНТ ще представи и две филмови миниатюри:„Легенда за първия кукер“ – епизод от първия български анимационен фентъзи сериал „Златната ябълка“, и късометражния филм от европейската програма EU&ME „Формата“ (The Shape), създаден по стихове на Пол Елюар.

БНТ Ви пожелава незабравими мигове с „Кино под звездите“!