Новата биографична продукция на Universal Кралицата на Шотландия представя един величествен разказ, базиран на реални исторически събития и пресъздаден по най-въздействащия начин. Филмът е вдъхновен както от непримиримите характери на двете главни героини – съперници в любовта и властта, така и от духа на миналото, покварен от гръмки лъжливи обещания и алчност. 

В основата на историческата драма е бурният живот на Мери Стюарт, която само на 16 години става кралица на Франция. Вярна на непоклатимите си принципи, тя отказва да се омъжи повторно и се връща в родната Шотландия, за да поеме трона, който й принадлежи по право. Мери обаче предявява претенции и към английската корона и така започва трагичната развръзка в живота й.

Шотландия и Англия са управлявани от властната Елизабет І, която от този момент нататък се превръща в най-жестоката съперница на Мери. Поставени в неравностойни условия, подкрепяни фалшиво от най-близките си поданици, превърнали се в обект на заговори и безмилостни кроежи, които да осуетят плановете им за господство, двете жени-регенти променят хода на историята. 

В ролите на Мери Стюарт и Елизабет І зрителите ще видят номинираните за „Оскар“ невероятни актриси Сърша Ронан (Лейди Бърд, Бруклин, Хана) и Марго Роби (Отряд самоубийци, Вълкът от Уолстрийт, Легендата за Тарзан).

В Кралицата на Шотландия участват още Джак Лоудън, Джо Алуин, Гема Чан, Мартин Компстън, Исмаел Кордова, Брендън Койл, Йън Харт, Гай Пиърс и др. Режисйор на филма е Джоси Рурк, а сценарият е дело на Бо Уилимон. 

Кралицата на Шотландия идва в кината на 25 януари 2019 година, за да ви пренесе в годините на великото минало.