Шепа приятнострашни същества ще докажат, че мускулите и лъскавите доспехи не са задължителен атрибут за истинските герои. Анимацията КУТИЙКОВЦИТЕ ще потопи зрителите пред големия екран в подземния свят на едно необикновено общество, в което най-ценната награда е сиренето, а най-големите смелчаци са... квадратни.

КУТИЙКОВЦИТЕ е комична история, която надниква в Чийзбридж – градче от шикозната Викторианска ера, потънало в изобилие, изисканост и най-миризливите първокласни сирена. Под чаровните му павирани улици живеят кутийковците – страховити същества, които нощем изпълзяват от каналите и отмъкват най-скъпите за жителите на Чийзбридж неща – децата и сиренето им. Поне такава е легендата, в която вярват местните хора. А истината е, че кутийковците са част от подзмна общност странни и обичливи чудаци, които носят върху себе си картонени кутии, също както костенурките носят на гърба си своите черупки.

След като човешкото бебе Егс попада при кутийковците, те го отглеждат като свое. Така то става част от бандата странни същества, които се гмуркат в купчини боклук и събират изхвърлени механични джажди. Когато животът на кутийковците е застрашен от злия унищожител на вредители Арчибалд Снечър (озвучен в оригинал от носителя на „Оскар“ Бен Кингсли), който иска да ги елиминира, за да бъде приет в обществото на Чийзбридж, отборът добросърдечни несръчковци няма друг избор, освен да се обърне за помощ към своя осиновен син и Уини (с гласа на чаровната Ел Фанинг) – момиче с приключенски дух от богато човешко семейство. Двамата имат нелеката задача да обединят двата свята, разлюлени от ветровете на промянта и... сиренето.

КУТИЙКОВЦИТЕ е стоп моушън анимация, базирана на романа “Here Be Monsters!” на Алан Сноу. Филмът е плод на партньорството между Laika и Focus Features, които работиха заедно по номинираните за „Оскар“ анимации „ПараНорман” и „Каролайн и тайната на огледалото“. „КУТИЙКОВЦИТЕ е блестяща във визуално отношение комбинация от увлекателна история, абсурдна комедия и стиймпънк приключение с изненадваща сърцатост“, споделя президентът и изпълниетлен директор на Laika Травис Найт и добавя: „В своята същност, също както всички филми на Laika, КУТИЙКОВЦИТЕ е трогателна и чисто човешка история с непреходен и силен емоционален заряд“. 

Изпълнителният директор на Focus Features от своя страна коментира: „Оборудван със забележителен арсенал от забавни герои и в основата си благороден и сърцат проект, КУТИЙКОВЦИТЕ е един от задължителните за гледане семейни филми“.

Българската публика ще види КУТИЙКОВЦИТЕ на голям екран у нас от 7 ноември. Още информация за филма можете да намерите във Фейсбук на адрeс www.facebook.com/ForumFilmBulgaria.