7-то издание на фестивала за кино на Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открит на 15-ти януари в Дома на киното с мароканския филм „Адиос, Кармен”. Дебютът на Мохамед Амин Бенамрауи спечели наградата на журито на най-престижния близкоизточен фестивал – този в Дубай. Филмът е селектиран за участие в най-големия форум за арабско кино в Европа – фестивалът в Малмьо, както и на фестивалите в Монпелие, Брюксел и Танжер. На един от водещите африкански фестивали, този в камерунската столица Яунде, „Адиос, Кармен” е отличен с „Гран при” на фестивала.  Филмът представя историята на 10-годишния Амар, който живее със сприхавия си чичо в живописно село в северната част на Мароко. Момчето напразно очаква завръщането на майка си, заминала за Белгия. Амар открива приятел в лицето на испанката Кармен, която работи като разпоредител в селското кино.

Кармен разкрива на Амар един непознат за него свят, към който момчето често ще се обръща. Лично посланикът на Кралство Мароко Н.Пр. Латифа Ахарбаш ще открие фестивала и ще представи филма пред българските зрители. Преди прожекцията на „Адиос, Кармен” в Дома на киното ще бъде открита фотографската изложба на Александър Димитров „Цветове от Мароко”. Средствата от продажбата на фотографиите ще бъдат дарени на фондация “МС Общество България” - фондация за подпомагане на страдащите от множествена склероза. Sofia MENAR продължава до 1-ви февруари в Дома на киното, Евро синема, Културен център G8, Чешкия център и Dada Cultural Bar. В рамките на фестивала ще бъдат показани над 60 премиерни игрални, документални и късометражни продукции.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.