В Народния театър гъмжи от доносници, поне според „Досието Петров” - дебютния игрален филм на Георги Балабанов, който излиза по екраните. Актьорите слухтят за колегите си, а шефът на трупата е таен клеветник, възхваляван от всички като „велик творец”. Мяркат се псевдоними като агент Карамазов. Разбира се, това е фикция, създадена от режисьора, който е и съсценарист на лентата заедно с носителя на „Оскар” Жан-Клод Кариер. Театърът носи колкото реално, толкова и метафорично значение в лентата. Главният герой - Александър Петров (Михаил Билалов), и неговата съпруга (Ани Пападополу) са актьори в Народния и стават жертви на ДС. Зад кулисите се развива и важна част от действието. От друга страна, много от останалите персонажи не са това, за което се представят, и разиграват театро в живота. Като в истинските шпионски филм, само че не става дума за агенти 007, а за тайните служби в България, които държат под контрол всичко у нас. Нещо като театър в театър, който би бил забавен, ако на карта не се поставяха човешките съдби.

С „Досието Петров” Георги Балабанов отново отваря темата за досиетата и предлага свой поглед за зачеването на прехода. Получила се е леко мрачна, дори тягостна картина, която обаче е защитена психологически и е направена в стилистиката на документалното кино. При тези филми особено важни са артистите, като Балабанов е успял да събере елитни имена. Любопитно е да наблюдаваш надиграването на Михаил Билалов и Христо Шопов, в ролята на неговия антипод, агента от ДС Виктор Марков. Малин Кръстев играе психиатър в лудница и приятел на Петров, Станка Калчева е разследваща журналистка. Радина Кърджилова е млада актриса в Народния, която мечтае да играе Нина Заречная от „Чайка” на Чехов.

Отрядът от агентите на ДС се оглавява от Георги Новаков, който се завръща в киното със страхотна роля на таен кукловод, негови „подчинени” са Деян Донков и Валери Йорданов. Участват още Йосиф Шамли, Цветана Манева, Богдан Глишев и Анжела Недялкова. Като тема – опитът на властта да подчини интелигенцията – „Досието Петров” напомня прочутия филм на Ищван Сабо „Мефисто”, но няма неговите широки политически обобщения. Сходен подход към темата имаха комедията „Шменти капели” и сериалът „Четвърта власт”.

(Още по темата четете в интервюто на режисьора Георги Балабанов в рубрика "Мнения")

Кой

Досието Петров

психологическа драма

Реж.: Георги Балабанов

Със: Михаил Билалов, Христо Шопов, Станка Калчева, Малин Кръстев

Официален трейлър:

По материал от в-к Монитор