Сезонът на Хелоуин, по традиция, предлага редица страшни филми, но тази година, точно за празника, в кината ни очаква нещо наистина смразяващо – Рога, в който един от най-древните и смразяващи кръвта индиански митове ще оживее от плът и кръв. В специално видео продуцентът Гийермо дел Торо, режисьорът Скот Купър и част от творческия екип и консултантите, стоящи зад създаването на филма, ни отвеждат зад кулисите на продукцията, разкривайки любопитни подробности за възникването и значението на легендата за Уендиго и ролята му на основно вдъхновение за страховитата история.   

Уендиго е алегория за дух, който идва да възмезди за нещо нередно, извършено от хората – дяволска нечестивост, която поглъща човечеството. Чудовищното създание е и метафора за разрушаването на семействата и ужаса на всекидневното домашно насилие и борбата за оцеляване във времена на криза. 

Използвайки ефективните изразни средства на жанра, с Рога Купър и Дел Торо разказват една привидно обикновена история за работническо семейство, което е погълнато от мрак – буквално и преносно. История, която олицетворява задълбочаващото се разделение на хората от природата и повсеместната загуба на човешки ценности. 

Зад кулисите:

За филма:

Действието на Рога се развива в малко градче в Орегон и разказва за началната учителка Джулия (Кери Ръсел, Американците) и местния шериф и нейн брат Пол (Джеси Плeмънс, Круиз в джунглата), които откриват, че едно от децата в училище – Лукас (Джереми Т. Томас) крие ужасяваща тайна със смъртоносни последици за целия град.

Режисьор на Рога e Скот Купър (Лудо сърце, Черна служба, Извън пещта), който е и сценарист наравно с К. Хенри Чейсън и Ник Антоска, по разказа The Quiet Boy на Ник Антоска. Продуцент е носителят на „Оскар“ Гийермо Дел Торо, а в ролите са Кери Ръсел, Джеси Племънс, Рори Кокрейн, Греъм Грийн, Джереми Т. Томас, Скот Хейз, Еми Мадиган и др.

Точно за Хелоуин е време за Рога – от 29 октомври само в кината!