От „Асоциацията на български киносалони“ поискаха по-леки мерки срещу коронавируса и другите заболявания в страната, след като кината останаха под ключ заради забрана, спусната от Министерски съвет и имплементирана в заповед на министъра на културата Боил Банов. 

Браншовиците излязоха с отворено писмо пред медиите след среща с Боил Банов, на която са обсъдени исканията им за смекчаване на мерките и прилагане на нова формулировка за форсмажорното затваряне на киносалоните. 

Ето и цялото отворено писмо: 

УВАЖАЕМИ Г-Н ДАМИ И ГОСПОДА, 

В резултат на вчерашното ни отворено писмо днес беше проведена среща между Министъра на Културата г-н Боил Банов и управителния съвет на Асоциацията на български киносалони.

На срещата бе обсъдена създадената ситуация със затваряне на киносалоните, като превантивна мярка и ни бе разяснено, че тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета от Оперативния Щаб с цел предприемане на предохранителни мерки от най-висока степен, основаващи се на наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип „Б“ и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус. Отшумяването на епидемията от грип тип „Б“ дава предпоставка мерките да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната дейност на киносалоните, при специални санитарно-хигиенни мерки подадени от Оперативния щаб. Очакваме в рамките на утрешния ден тези мерки да бъдат ясно разяснени от Оперативен щаб, като впоследствие съответно да бъдат приложени и от киносалоните. По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното с тези крайни мерки, че киносалоните са център на зараза или крайно опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора.

Също така, от кабинета на Министър Банов се ангажираха да съгласуват с Министерство на здравеопазването искането на киносалоните да бъде въведена изрична формулировка в текста на заповед № РД-01-117/08.03.2020 на Министъра на здравеопазването, че кината следва да бъдат затворени и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелсто. Очакваме да разберем дали заповедта ще бъде променена или допълнена с нова такава.

Обсъдихме също бъдещето сътрудничество между Министерство на културата и Асоциацията, което ще цели по-добра комуникация и провеждането на превантивни срещи и обсъждания при приемането на нормативни промени или евентуални мерки, с оглед да се запази нормалното функциониране на киномрежата в страната. И двете страни останахме с доброто усещане за много ползотворна среща и предпоставка за добра бъдеща комуникация.

Използваме случая да благодарим на Министър Банов за бързата реакция и корпоративността за разрешаване на конфузната ситуация.