So Independent – Ню Йорк започва днес. Десетото, юбилейно издание на фестивалът показва “Българска рапсодия”, „Потъването на Созопол“,  “Отрова за мишки”, „Чест“ , “Алиенация”, “Витоша”, “И България е една голяма грешка също”, “Зад кадър” и “Цветът на хамелеона” в киното на Роберт ДеНиро.
 
Днес So Independent - Ню Йорк ще започне своето десето издание с българската номинация за Оскар 2014 “Българска рапсодия”, режисьор Иван Ничев и “Витоша” с режисьор Любомир Младенов.
В рамките на изданието в Ню Йорк ще се проведе дискусия на тема “25 години свободна България през погледа на Българското кино - развитие и публики”.

В дискусията ще участват изтъкнати американски кинематографисти и български кинематографисти живеещи в Америка, с поглед върху българското кино на прехода. Те ще коментират впечатления от над двестате български игрални и документални филма показани в изминалите години от фестивалът на българското кино в Ню Йорк.

Снощи, в рамките на фестивала,  беше открита фотографска изложбата на  българската кинооператорка живееща в Канада - Ели Йонова. Фестивалът ще се закрие с “Цветът на хамелеона” - българската Оскар номинация за 2013, представен от своите продуценти Боряна и Владимир  Тодорови.

Само преди два дни в Сан Франциско успешно приключи So Independent - второто поредно издание на фестивала на западния бряг - So Independent - Сан Франциско. Фестивалът се организира от Фондация за българска култура в чужбина, Национален филмов център, Министерство на външните работи на Република България, Фондация за българо-американски културен обмен - Ню Йорк и Българиан Уайн с подкрепата на Държавния културен институт към министерство на външните работи. Продуцент: United Production.

Подробната програма можете да намерите на сайта на So Independent: www.soindependentfilmfest.com