Италианският продуцент Лорис Курчи (Loris Curci), живеещ в София и работещ за "Global Group" на Магърдич Халваджиян, се похвали във фейсбук за потвърдената тази сутрин покупка от страна на Netflix на филма "Nightworld" ("Нощен свят, 2017).

Курчи сподели: "Велика сутрин за българската филмова индустрия. Току-що получих потвърждение, че нашият филм "Nightworld" ще се появи на Netflix North America следващия петък, 16 февруари. Това е първата в историята българска продукция, закупена от американската мрежа. Нека всички се гордеем!"

Вижте трейлъра.

Филмът е завършен през 2016 г. и е описан в IMDb в жанровете хорър трилър, а европейската му премиера бе на 25 август 2017 г. на фестивала "FrightFest" в Лондон. Преди тази премиера Курчи каза в интервю, че "Nightworld" е мистъри трилър с елементи на хорър, в който се разказва за необичайна сграда в европейска столица, съдържаща ужасна тайна за живота след смъртта... Строго погледнато, филмът не е в жанра хорър, макар в него да има доста плашещи сцени.
Жанрът отчаяно се нуждае да скъса със своите клишета, смятат от "Open Frame" - част от Global Group, която продуцира филми за международния пазар. Това е посоката, в която Маги Халваджиян и съдружниците му обявиха, че искат да се развиват в бъдеще. За една от главните роли в "Nightworld" те поканиха култовия американски актьор Робърт Инглънд (емблематичната му роля е тази на Фреди Кругър от оригиналната поредица в 4 заглавия "Кошмари на Елм Стрийт", 1984 - 1988).

В синопсиса, "бившият офицер от лосанджелиската полиция Брет Андерсън (в ролята е друг американски актьор - Джейсън Лъндън) е назначен за шеф на сигурността на стар блок в София. Около него започва поредица необясними и страховити събития, след което той задълбава в зловещата история на сградата и изучава сенчестите й собственици и бивши работещи в нея. Скоро Брет разкрива зла сила, вградена в основите на зданието, която се мъчи да се освободи и да навлезе в нашия свят." Сценарият е написан от Бари Кийтинг в сътрудничество със сръбския автор Милан Коньевич и Димитър Христов.

Режисьор е 35-годишният чилиец Патрисио Валадарес, носител на множество фестивални награди. В каста, освен Инглънд и Лъндън, са още Джани Капалди и българските артисти Лорина Камбурова, Диана Любенова, Атанас Сребрев, Стефан Щерев и др. Музиката е на израсналия в Лондон и работещ в Барселона композитор Люк Суарес, оператор е каталунецът Пау Мирабет. Продукцията е изцяло финансирана от "Open Frame" (Силвестър Йорданов, Асен Чанков, братя Халваджиян и Ивайло Спасов).