От 25 януари в киносалоните Кралицата на Шотландия ще ни отведе на неповторимо и въздействащо пътешествие назад към XVI век, в което зрителите ще станат свидетели на невероятната трагична съдба на две жени, които завинаги променят хода на доминираната от мъжете история. Създаден по впечатляващи действителни събития, описани в интригуващия роман на д-р Джон Гай и разказан на екран от сценичния режисьор и визионер Джоси Рурк, Кралицата на Шотландия разкрива непознати страни от живота на Мери Стюарт и отношенията ѝ с нейната братовчедка, кралицата на Англия – Елизабет I.

Родена като католичка във времена на религиозен смут и размирици, още като невръстно дете Мери Стюарт е изпратена в безопасност във Франция. Едва 15-годишна тя се омъжва за наследника на френския трон и на 16 става кралица. Две години по-късно Мери овдовява, но вярна на непоклатимите си принципи, отказва да се омъжи повторно и се връща в родната Шотландия, за да седне на трона, който ѝ принадлежи по право. По това време обаче Шотландия и Англия са под управлението на властната ѝ братовчедка Елизабет І. Срещата между двете поставя началото на жестоко съперничество, напоено от амбициите на две жени в един мъжки свят, готови на всичко, за да защитят това, което им принадлежи. Страхопочитанието, което белязва чувствата им една към друга, е потиснато от първичната човешка алчност за власт и контрол, а интригите и заговорите, дело на най-близките хора в обкръжението им, водят до драматична и болезнена развръзка, която отеква в историята.

В ролите на Мери Стюарт и Елизабет І са номинираните за „Оскар“ актриси Сърша Ронан (Хана, Бруклин, Лейди Бърд) и Марго Роби (Вълкът от Уолстрийт, Аз, Тоня). В Кралицата на Шотландия участват още Джак Лоудън, Джо Алуин, Джема Чан, Мартин Компстън, Исмаел Кордова, Брендън Койл, Йън Харт, Гай Пиърс и др. Режисьор на филма е Джоси Рурк, а сценарият е дело на Бо Уилимон.

Кралицата на Шотландия идва в кината на 25 януари 2019 г.