ДОБРЕ ДОШЛИ! НАСТАНЕТЕ СЕ НЕУДОБНО.

Хилъри Олтман

„Баща ви имаше едно предсмъртно желание и ние ще го изпълним. Ще бъде трудно. Ще си лазим по нервите взаимно. Но през следващите седем дни вие ще сте отново мои деца. И всички сте наказани.”

Реакцията на Шон Леви след прочитането на сценария на „Шантава седмица“ е интуитивна и незабавна. „Бях очарован. Трогна ме по начин, колкото комичен, толкова и дълбоко вълнуващ. Ключът се криеше в съчетанието от човечност, топлина и хумор, които докосваха правилните струни. Това беше филм, който исках да направя и споделя.“

 Вероятно този филм би се сторил на някои като завой в страни за Леви, известен на широката публика с поредицата „Нощ в музея“. „На времето снимах по-мащабни комедии, докато в основата на този филм са героите и нюансите в детайли. За него бяха необходими по „фини четки“. Той е истинска и откровена история за човешкото поведение и връзки, която е едновременно забавна и трогателна.“
 Това са елементите, които привличат и продуцентите Пола Уайнстейн и Джефри Ливайн към проекта.

„Джонатан дойде в офиса и ни разказа за новия си роман, върху който работеше. Аз се замислих дали ми харесва идеята. Звучеше като забавна, прочувствена и неприлична история за семейството, развода, предателството и любовта, която разкрива най-доброто и най-лошото от нас в едно безпощадно семейство. Винаги съм оценявала смесицата от хумор и патос на Джонатан. Получава му се великолепно.“
 Уайнстийн и Ливайн наемат Тропър да напише сценарий за „Шантава седмица“, което е прецедент, авторът да адаптира произведението си за голям екран. Той се превръща в неразделна част от екипа, като същевременно е и изпълнителен продуцент.

 Още в самото начало на „Шантава седмица“, главният герой е подложен на съкрушителни удари, които се сипят върху му един след друг. Джъд Олтман, щастливо женен и с успешна кариера на радио продуцент и комфортен и стилен апартамент в Ню Йорк, се прибира вкъщи един ден за да завари перфектната си съпруга в леглото с омразния му шеф. И така светкавично остава без дом, работа и жена. Спиралата на падението му е прекъсната единствено от новината за смъртта на баща му. Все още в шок, Джъд е призован да се завърне в къщата от детството му и да се присъедини към своите пораснали братя, сестра и безапелационно откровената им майка, която настоява да прекарат следващите седем дни заедно и не приема „не“ за отговор.

Предвид преживяното от Джъд до момента, това звучи като последното, от което има нужда, но всъщност именно от това се нуждае най-много. Понякога просто трябва да се върнеш вкъщи за да разбереш къде си се загубил.  „Смъртта, разпадането на брака, лъжите и всички потресаващи ситуации, които подлагат хората на напрежение, предизвикат странното им поведение. В семейството си човек се чувства най-комфортно в известен смисъл, но близките му разполагат с достатъчно разрушителен потенциал срещу него. И когато всички членове на семейството са принудени да бъдат заедно, напрежението изригва.“, съгласява се Тина Фей, която изпълнява ролята на Уенди, яростно закрилящата и властна по-голяма сестра.

 „При толкова фокус върху героите и действието, подбора на актьорския състав е основополагащ.“, натъртва Леви. Заедно с Бейтмън и Фей, във филма участват Кори Стол като флегматичния по-голям брат Пол Олтман и Адам Драйвър в ролята на вечното дете в семейството, Филип. Над тях властва отдадената им и необикновена майка Хилари, признат детски психолог и автор, чиято роля изпълнява Джейн Фонда.

 В любовните афери на семейство Олтман, минали, настоящи и възможни, са замесени: Роуз Бърн като Пени, местно момиче, което си пада по Джъд още от гимназията; Катрин Хан в ролята на Ани, чиято история с Джъд е ябълка на раздора за братята; Кони Брайтън като неочакваната годеница на Филип, Трейси; Тимъти Олифант като Хори, изгубената любов на Уенди; и Абигейл Спенсър в ролята на отчуждената жена на Джъд, Куин. А също и Дакс Шепард като Уейд Бофорт, безсрамния шеф на Джъд; Дебра Монк като Линда, дългогодишна приятелка и съсед; Бен Шварц в ролята на Равин Гроднър, известен с прозвището Боунър, от което дълги години се опитва да се отърве.     

 Публиката може да открие себе си или половинката си в някой от героите. „Балансът във всяко семейство е сложен и никой може да каже какво е нормално.“, заявява Джейн Фонда. „Всеки има свои проблеми и за семейството като цяло са присъщи съперничеството, ревността и недоразуменията. Лесно е да се откриеш там, а и предлагат страхотен материал.“

Премиерна дата в България: 12 декември 2014г.
Производител: Warner Bros
Оригинално заглавие: This is Where I Leave You
Националност: САЩ
Времетраене: 103 мин.

Режисьор: Шон Леви
Сценарист: Джонатан Тропър
Продуценти: Пола Уайнстийн, Шон Леви, Джефри Ливайн
Оператор: Тери Стейси
Музика: Майкъл Джакино
В ролите: Джейсън Бейтмън, Тина Фей, Джейн Фонда, Адам Драйвър, Роуз Бърн, Катрин Хан, Тимъти Олифант

Трейлър: