Над 30 заглавия от българското и европейското кино ще бъдат представени на третия Международен филмов фестивал в Бургас. Той ще се проведе в дните между 20 и 27 юли. Специално за събитието в Бургас ще пристигнат много от авторите, са носители на редица престижни награди, които лично ще представят творбите си пред публиката.

Сред акцентите на Burgas International Film Festival 2018 са: Безкрайната градина (България) на Галин Стоев; Синът на София (Гърция) на Елени Псику, обрал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др.; Стремглаво (Украйна) на Марина Степанска; арменското предложение за Оскар 2017 - Йева на Анахид Абад; Гостът (Турция) на Андач Хазнедароглу; Зер (Турция) на Казим Йоз и 8’’19 (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма.

В документалната селекция са включени филмите Не на място (Турция/Белгия) на Волкан Уче; През тялото й (Гърция) на Захариас Мавроеиди; Хармония (Англия/Русия) на Фредерик Пакстън; В (инто) нацията на голямата Одеса (Украйна) на Александър Брунковски, Jam session (България) на Борислав Колев, Живот понякога (Турция) на Чем Хакверди.

Международно жури в екип: Пипо Медзапеза; Христо Илиев-Чарли; Вано Бурдули; Павел Кита и Анна Горанова ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда - тази на публиката.

Тази година фестивалът ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски творци, които лично ще разкажат повече на живо.

Сред съпътстващата програма на фестивала ни очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров “Света Анастасия” с водещия български сценарист Симеон Венциславов.

За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува Bataki Studio в лицето на тандема Мария Дачева и Христо Дачев. В специално създадената за фестивала експозиция, озаглавена “Магията на киното в миниатюри”, ще бъде представена в детайли магията на киното. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в галерия “Георги Баев”.