В желанието си да създаде един нов свят, в който чистите и студени линии да заменят емоциите, и в който северният вятър ще изстуди душите на хората, Снежната Кралица е покрила света със сняг и лед, опитвайки се да унищожи всички изкуства. Според предсказанието на вълшебно огледало, последната заплаха за нейното вечно царуване идва от майстора на огледала Вегард, чийто огледала отразяват не само лицата на хората, но също така и техните души. Един ден северният вятър най-сетне успява да открие Майстор Вегард и неговата съпруга Уна, но преди това те успяват да скрият своят новороден син Кай и дъщеря си Герда. Времето минава, Снежната Кралица не престава да търси Кай, вярвайки, че той е единственият наследник на Майстор Вегард и последния, който заплашва царството й. Когато Тролът Орм, изпратен от Кралицата най-сетне успява да открие Кай и да го изпрати с измама на Северния Полюс, започва истинското приключение. Защото Герда не се отчайва и е готова на всичко, за да стигне до края на света, да се изправи срещу могъщата Снежна Кралица и да спаси брат си. А по пътя си ще срещне най-неочаквани приятели, множество опасности и ще открие, че дори в най-лошите създания се крие по зрънце доброта.

Бележки от продуцента

Много хора ме питат защо избрах точно тази история. През 2008 г. търсех хубава и докосваща душата приказка, която да продуцирам. Тогава срещнах Максим и Вадим и ги помолих да напишат сценарий за Снежната Кралица. Първата чернова бешеготова след месец и тогава чак събрахме продуцентски екип и започнахме сериозната работа. И така, по онова време причините бяха съвсем очевидни за мен – много добре написана удивителна история, професионален екип и нямаше друг филм за Снежната Кралица в продукция.Искахме да направим филм със силни характери, интересна и силна история, която предизвиква силни емоции. Адаптирахме приказката на Андерсен променяйки я съвсем малко, за да пасне на вкусовете на днешната публика.Имаме и нова, допълнителна история, която върви заедно с основната, има нови характери и нов стил с много хумор.

И тъй като историята може да се каже, че е международна, то ние загърбихме типичната руска анимационна школа и решихме да създадем филма според най- съвременните и модерни похвати и техники в света на стереоскопичната 3D анимация. Предполагахме, че този подход ще даде на филма международен екран, както и се получи в крайна сметка.
Юри Москвин, продуцент

Представяне на героите:

ГЕРДА – мила и позитивна. Тя е честна, възпитана и много енергична. Понякога спори с възрастните, но само, когато е убедена, че те грешат. Истински обича приятелите си. Израснала е в сиропиталище и притежава силна воля. Не се страхува да се бори за приятелите си, за любовта си, за правата си.

КАЙ – Малко момче, което живее и работи в сиропиталището. Талантлив художник. След като домакинът на сиропиталището изгаря всичките му рисунки, Кай решава да напусне дома. Тогава среща Тролът Орм, който му предлага да го отведе до място, където живеят много артисти, художници и музиканти, и отчаяното момче приема, без да се замисли.

ТРОЛЪТ ОРМ – слуга на Снежната Кралица. Той изпълнява всички нейни поръчки и много се страхува от нея. Много емоционален характер. Би трябвало да е роден злодей, но дълбоко в сърцето си е мил и приятен. Повече му се иска да е злодей, отколкото всъщност е. Той води Герда към Снежната Кралица. В началото на пътешествието не харесва Герда. Може да приема различни форми, но е забравил способността си да се превръща в полярна мечка. Жалее за това и непрекъснато се надява са си спомни как става.

СНЕЖНАТА КРАЛИЦА – истинският злодей. Иска да покрие целия свят със сняг и лед. Тя е жестока дори и с най-верният си слуга – Тролът Орм. Мрази музикантите, художниците и всички хора на изкуството, защото винаги я представят като зла в произведенията си.

ЛУТА – бяла невестулка, най-добрата приятелка на Герда. Кошмарът на Орм.

ДОМАКИНЪТ – досадна личност. Той е като зъл училищен директор. Много взискателен. Дълбоко в себе си е мил, но трудните времена изискват от него да бъде строг.

ЛУДАТА ЦВЕТАРКА – много алчна личност. Обича най-много от всичко парите. Готова е да отвлече Герда и да я държи като затворничка. Защото Герда кара цветята да ухаят вълшебно. Цветарката е като паяк, който увива мрежата си около своите жертви. В началото е мила с Герда, докато се опитва да я омае, на после става страшна.

КРАЛЯТ – Малко е лудичък. За себе си казва „Аз съм тиранин и деспот”. Но има сериозни проблеми с децата си.

ПИРАТКАТА ХАГ – капитан на пиратски кораб. Във времената, когато светът е покрит със сняг и лед, пиратите започват да ограбват хората по пътищата. Пиратката Хаг е красива жена. Тя е жена – капитан на пиратски кораб, затова трябва да се показва като корав водач. Мила е единствено с дъщеря си. Копнее за морето и за вълните, мечтае един ден отново да плава свободна със своя кораб, своя екипаж и дъщеря си.

ДЪЩЕРЯТА – момиче, което израства на кораба сред пиратите, заради което е доста груба. Иска да е силна и властна като майка си. Опитва да изглежда и да действа като по-възрастна. Но след като вижда как Герда защитава приятелите си и какво рискува, за да спаси Кай, без да се страхува дори от Снежната Кралица, тя освобождава Герда и й показва пътя към Шаманката.

ШАМАНКАТА – стара шаманка, тя знае тайната на силата на Герда и как момичето може да спаси Кай. Говори много странно и не дава ясни отговори на въпросите на Герда. Вижда колебанието в душата на Трола, който не иска да предаде Герда на Снежната Кралица, защото вече я чувства като приятел.

 • Режисьори: Максим Свещников и Влад Барб
 • Сценарий: Максим Свещников и Влад Барб
 • Продуценти: Тимур Бекамбетов, Юри Москвин,Владимир Николаев, Александър
 • Лигай, Сергей Рапапорт, Олга Синелсчикова
 • Дублиран на български език, в ролите:
 • Герда – Августина-Калина Петкова
 • Снежната Кралица – Ирина Маринова
 • Тролът Орм – Петър Калчев
 • Кай – Цвети Пеняшки
 • Майстор Вегард – Ненчо Балабанов
 • Домакин – Стефан Младенов
 • Крал – Станислав Пищалов
 • Принц – Момчил Степанов
 • Принцеса – Златина Тасева
 • Шаманка – Жени Пашова
 • Лудата Цветарка – Живка Донева
 • и други.

От 16-ти Януари в Кината от Pro Films.

Трейлър: