Дръзката и реалистична криминална драма "Южен вятър", смятана за една от най-успешните сръбски ленти за всички времена, предстои да превземе и българските кина от 11 януари. В нея участват редица известни артисти от западната ни съседка - Милош Бикович, Миодраг Радонич, Драган Белогрълич и Небойша Глоговац, както и любимите български актьори - Христо Шопов и Ивайло Захариев.

"Бих казал, че "Южен вятър" е доста пикантен. В него участват много сръбски звезди, а аз играя глупавия. Още в началото публиката ще стане свидетел на българска сватба", загатна актьорът Ивайло Захариев в студиото на "Здравей, България".

Сюжетът на "Южен вятър" се завърта около живота на Петър Мараш – член на белградската автомобилна мафия, за когото нещата започват да се нареждат. Член е на клана, ръководен от опитния бос, известен като "Царя" и всичко върви добре. Работата се върши, парите стигат за всички и си нямат проблеми с полицията. Всичко обаче ще се промени, когато Мараш открадва грешната кола и влиза в конфликт с прословут нарко клан...

Хитовата продукция, която ще се разпространява у нас от Лента с подкрепата на NOVA, вече може да се похвали с участие в редица фестивали и награди. „Южен вятър“ е с най-успешната премиера на сръбски филм за последните 20 години. В дебютната седмица е бил гледан от над 80 000 зрители и 5 последователни седмици е на първо място. Лентата има над 700 000 зрители по целия свят до момента и над 2 милиона евро приходи.

Режисьор, сценарист и продуцент на лентата е Милош Аврамович, който ръководи продуцентската компания Rezim doo. През последните няколко години участва в продуцирането на много филми и телевизионни сериали като "Cizmasi", "Senke nad Balkanom" и "Trail of the Beast". Продуценти на "Южен вятър" са Татяна Жежел Гойкович, която през 2015 г. е обявена за Продуцент на годината от FDU, и Милош Бикович, който също участва във филма и има над 10 роли в театри в Белград, тв сериали по сръбската и руската национална телевизия.