Ирландецът Винсънт Макенти пристига в София по покана на фестивала Sofia MENAR, за да представи своя филм „Тест за издръжливост”, част от програмата за пътешественици „Керван сарай”.
Филмът проследява околосветското пътуване на Лари Мълиган и Кевин Макхю, които напускат работа и решават да обиколят света с велосипедите си. За една година успяват да изминат 26 000 километра и да се сблъскат с културата на 27 държави, разположени на 5 континента. Двамата непрекъснато снимат по време на изморителния преход. Когато се завръщат в Ирландия споделят с Винсънт Макенти идеята си пътуването им да се превърне във филм. И така през 2014-та се появява един от най-вълнуващите филми за пътешественици за годината – „Тест за издръжливост”. Макенти ще представи своята продукция на 17-ти януари в Културен център G8 и на 19-ти януари в Дома на киното.

В момента режисьорът преподава документално кино в колеж Грифит в Дъблин и подготвя следващия си проект. Sofia MENAR стартира на 15-ти януари и продължава до 1-ви февруари в салоните на Дома на киното, Евро Синема, Културен център G8, Чешки център, Институт Сервантес и Dada Cultural Bar. От 16-ти януари част от програмата на фестивала ще бъде представена и в Пловдив в кино „Lucky Дом на киното”. Предстоят прожекции и във Варна, Асеновград, Велико Търново и Шумен. Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на АР Египет, Посолството на Република Индонезия, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София и Институт Сервантес – София.