Вечерта на изненадите – така ще бъде запомнена тазгодишната церемония по раздаването на наградите “Златен глобус”. Бляскавата церемония се проведе в Лос Анджелис, съобщава бтв.

Филмът “Бохемска рапсодия”, който проследява част от биографията на певеца и фронтмен на Queen – Фреди Меркюри, беше отличен в две големи категории. Лентата спечели в категорията за най-добра драма, а Рами Малик, превъплътил се в ролята на Меркюри, грабна статуетката за най-добра главна роля в драма.

“За теб, Браян Мей, за теб, Роджър Тейлър, защото сте се постарали да запазите автентичност в този свят. Тази награда е за теб и заради теб, разкошен”, каза Малик от сцената, посвещавайки наградата на Фреди Меркюри.

Наградите за музикалната драма са изненадващи, защото въпреки големият им боксофис успех, филмът и играта на Малик не се харесаха на кино критиците.

Букмейкъри, а и киномани залагаха, че и двете статуетки ще са за “Роди се звезда”. Залагаше се също, че Лейди Гага ще грабне наградата за най-добра женска роля отново за този филм, но статуетката беше дадена на Глен Клоуз. Така спряганият за големия победител “Роди се звезда” се прибра вкъщи само с една награда – за най-добра песен.

Големият победител на наградите се оказа лентата “Зелената книга”, която беше отличена с три награди. Филмът беше награден в категориите най-добър мюзикъл или комедия, най-добър сценарии и най-добра поддържаща мъжка роля, като наградата е за носителя на “Оскар” Махаршала Али.

Тази година “Златните глобуси” донесоха награда и на Сандра О – първата азиатка, отличена с награда за най-добра актриса в ТВ комедия.

Ето и спечелилите в най-ключовите категории:

Най-добър филм, драма – “Бохемска рапсодия”

Най-добър филм, комедия или мюзикъл – “Зелената книга”

Най-добър актьор, драма – Рами Малик за “Бохемска рапсодия”

Най-добра актриса, драма – Глен Клоуз за “Съпругата”

Най-добър актьор, комедия или мюзикъл – Крисчън Бейл за “Порок”

Най-добра актриса, комедия или мюзикъл – Оливия Колман за “Любимецът”

Най-добра ТВ драма – “Американците”

Най-добра ТВ комедия – “Методът Комински”

Най-добър актьор в ТВ драма – Ричард Мадън за “Бодигард”

Най-добра актриса в ТВ комедия – Сандра О за “Убивайки Ив”

Най-добър актьор в ТВ комедия – Майкъл Дъглас за “Методът Комински”

Най-добра актриса в ТВ комедия – Рейчъл Броснахан за “Невероятната г-жа Мейзел”

Най-добър кратък ТВ филм – “Убийството на Джани Версаче”