За трета поредна година Италианската търговска камара вБългарияорганизира Фестивала на италианското кино в България от 11 до 16 юни 2018 г. в София.

От 11 до 16 юни 2018 г.в София ще бъдат представени десет киноленти, подбрани съвместно с фондация Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни във филмотечно кино „Люмиер Лидл“, а от 14 до 16 юни включително –в „Дом на киното“, където вече сапуснати в продажба съответните билети.

Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия.

Пресконференцията ще се проведе на 11-ти юни от 11.00 часа в „Хотел Маринела“, зала „Силует“. Сред поканените участници на пресконференцията са зам.-министърът на културата на Р.България, г-н Румен Димитров, посланикът на Италия в София, Стефано Балди, директорът на Дирекция „Култура”на Столична Община,г-жа Биляна Генова,президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, директорът на Националния филмов център г-жа Жана Караиванова, председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, директорът на Български културен институт в Рим, г-жа Жана Яковлева, директорът на фондация „Апулия Филм Комишън“, г-н Антонио Паренте и художественият директор на третото издание на Фестивала на италианското кино в България, г-н Никола ди Тулио.

След пресконференцията фестивалът ще бъде открит в 18:30 часа с прожекцията на закачливата комедия QuoVado?(„Накъде съм тръгнал?“) в кино „Люмиер Лидл“ НДК.

На 13-ти юни от 12:30ч., в присъствието на представители на българските и италиански институци и ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център, който ще спомогне за реализирането на филмовикопродукциимежду област Пулия и България.

На същия ден от 20:00 в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат връчени почетните плакети на „3-ти Фестивал на италианското кино в България“, след което ще бъде представен филма „Руди Валентино“, който разказва историята на знаменития италиански актьор на нямото кино.

Сред присъстващите ще бъдат Асесорът на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола. Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат италианската актриса Джулияна де Сио, позната на българската публика от световноизвестния сериал „Октопод“, където си партнира с Микеле Плачидо и италианският режисьор, сценаристи писателна бестселъри Федерико Моча, автор на романа „Три метра над небето“, екранизиран в едноименния филм, който се превърна в международен бестселър.Сред филмите, които ще бъдат представени в кино „Люмиер Лидл” и „Дом на киното’’ са: „Un Natale al Sud“ („Коледа на Юг“), „Nonc’è campo“ („Без покритие“), „SeimaistatasullaLuna?“(„Била ли си на Луната?“), „MatrimonioalSud“(„Сватба на Юг“), „LacenadiNatale“(„Вечерята на Коледа“), „Chim’havisto?“ („Кой ме е видял?“), „Lorochi? („Те кои?“), „Laguerradeicafoni“(„Войната на неудачниците“)

.Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, Посолството на Италия в София, Столична община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО,на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, и в партньорство с фондация „Apulia Film Commission“, Oбластна агенция по туризъм „Puglia Promozione“, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.

Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата „FareCinema“ –Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ –Агенция София.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани отИталианската търговска камара в България през изминалите години. 

Пълната програма на Фестивала може да видите тук