19-ият София филм фест е посветен на 100-годишния юбилей на българското кино. Тази година астрономическата пролет в България идва на 20 март в 22,45 ч., а филмовата започва на 5 март от 19 ч. в НДК с премиерата на „Досието Петров“. Българското заглавие, с което ще стартира 19-ото издание на София филм фест, е по сценарий на Жан Клод-Кариер, който миналата години получи почетен „Оскар“ за цялостно творчество. Френската легенда ще пристигне у нас за първата прожекция в НДК. Филмът с участието на много от най-популярните ни актьори (Стефан Данаилов, Цветана Манева, Михаил Билалов, Деян Донков, Радина Кърджилова, Христо Шопов...) разказва какво се случва, когато илюзията на театъра се сблъска с тази на политическия живот - преди и след промените. Режисьор е живеещият във Франция Георги Балабанов.За първи път международното жури на София филм фест ще бъде оглавено от българин - режисьора Стефан Командарев. Специална програма, посветена на родното кино, ще представи 10 класически и 10 нови заглавия - отпреди и след 1990-а. Броят на пълнометражните филми, които ще се завъртят на феста, е 150, над 70 ще са късометражните.

Вече са известни осем от участниците в състезателната програма - за първи и втори игрален филм. Сред тях са и две български заглавия - „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Прелюбодеяние“ на Явор Веселинов. Както обикновено и този път публиката ще има шанса да се срещне с най-доброто от световното артистично и фестивално кино (а също и с някои от създателите му, кои точно - е още рано да се каже).В рубриката „Големите награди“ ще пристигнат отличените филми от най-престижните кинофоруми - Кан, Берлин и Венеция - „Зимен сън“ („Златна палма“) на Нури Билге Джейлан, „Черен въглен, тънък лед“ („Златна мечка“) на Дяо Инан и „Гълъб, седнал на клон, разсъждавайки върху съществуването“ („Златен лъв“) на Рой Андершон. Не по-малко публика ще привлече и рубриката „Киното днес - майсторите“, в която са включени най-новите продукции на световни звезди като номинираната за „Оскар“ Марион Котиар с „Два дни, една нощ“ на братя Дарден, „Рио 50 градуса“ на легендарния документалист Джулиън Темпъл, уестърна, режисиран от Томи Лий Джоунс The Homesman.

От номинираните за статуетката на Американската филмова академия филмите, които ще видим в София, са „Моята разходка в дивото“ с Рийз Уидърспун и Лора Дърн и „Все още Алис“, донесъл на Джулиан Мур и „Златен глобус“.За първи път ще бъде показан и руският „Левиатан“ на Андрей Звягинцев, който е в надпреварата за „Оскар“ за чуждоезичен филм. Той получи режисьорско отличие в Кан, а в родината си - доста противоречиви оценки.Билетите ще бъдат пуснати в продажба в средата на февру-ари, когато организаторите ще съобщят още новини, свързани с фестивала, филмите и очакваните гости.

Източник: в-к Преса