Вече сме на края на извънредното положение, но пандемията от корона вирус все още не е отшумяла. Много хора през този период се запасиха с доста книги, някои от които все още не са прочетени.

Направих едно проучване с любезното съдействие на книжарница Загадката какви жанрове книги се търсиха по време на карантината. Ето и резултатите:

Книги за самоусъвършенстване

Това е тема, която е доста разпространена и литературата по въпроса е един от най-предпочитаните жанрове. В интерес на истината на мен също ми е любима. Лично аз изчетох доста такива книги, включително и как да придобия необходимите качества, за да постигна нещо, което никога не съм имала. Един нов поглед никога не е излишен.

Класика

Естествено класическите романи никога не излизат от класацията на топ препоръчваните книги. Колкото и странно да звучи по време на пандемията бяха търсени заглавия като Кръстникът, Парфюмът, Сблъсък. Имаше търсения дори и на произведения на Джек Лондон, Джейн Остин, Сидни Шелдън.

Любовни романи

В периода на извънредното положение бяха търсени т.нар. горещи книги или с други думи, тези, които не трябва да се четет свободно в метрото, защото съдържанието им е твърде горещо. Ето няколко примера: Еуфория на Силвия Дей, Изваяни в страст на Анри Ардел, Сделка с дявола на Мегън Марч.

Фентъзи

Приказките с хубав край винаги са били едни от предпочитаните книги. Те успокояват, пренасят ни в един друг свят, винаги носят добри емоции, просто защото са приказки. Не ни натоварват, благодарение на тях забравяме всичките си проблеми. Най-търсените през този период бяха разбира се Хари Потър и Властелинът на пръстените, както и доста други произведения кои известни, кои не чак толкова.

Антиутопии

Бягащият човек, поредицата Игрите на глада, Косачи, Никога не ме оставяй – всички тези романи са страшни и предлагат нереално бъдеще, което може да се сбъдне всеки момент. Като погледнем и сегашното положение, май световното правителство ни вкара в поредната истинска антиутопия. Но, не искам да продължавам по тази тема. На дневен ред са само книгите.

Това беше моята класация. Ако ви е харесала, споделете я с приятелите си!