"СЪРДЕЧНА КОХЕРЕНТНОСТ 365"
Ръководство по сърдечна кохерентност ден след ден
Д-Р ДАВИД О’ХЕР
 
На 12 август излиза от печат „Сърдечна кохерентност 365. Ръководство по сърдечна кохерентност ден след ден” (превод: Румяна Мл. Станчева, 112 стр., цена: 14 лв.), практическо ръководство за усвояване на една дихателна техника, която може да промени живота ви. Сърдечната кохерентност е състояние на физиологично, психично и емоционално равновесие, което презарежда организма и оказва благотворно влияние върху здравето.

Същността на този метод, назован 365 и почиващ на дихателна техника, се изразява простичко в три реда:
• 3 пъти на ден
• 6 вдишвания в минута
• в продължение на 5 минути 
Авторът с лекота и чувство за хумор ни води към лесното усвояване на тази практика с благотворно влияние върху здравето и дълголетието, като я подкрепя с физиологични данни,  рационални обяснения и научни факти. Методът „365“ може да се дефинира чрез няколко взаимносвързани понятия, които се отнасят до сърцето и вегетативната нервна система:

• За да разберем какво представлява методът „365“, трябва да разберем какво е сърдечен резонанс.

• За да разберем какво представлява сърдечният резонанс, трябва да разберем какво е сърдечна кохерентност.

• За да разберем какво представлява сърдечната кохерентност, трябва да разберем какво е сърдечен хаос.

• За да разберем какво представлява сърдечният хаос, трябва да разберем какво е вариабилност на сърдечната честота.

И така, д-р Давид О‘Хер ни предлага малко умствена гимнастика до изворите на познанието за „365“, за да проследим стъпка по стъпка етапите на този семпъл, но изключително продуктивен метод.  Неслучайно от 2014 г. Френската кардиологична федерация препоръчва методът 365 да се използва за овладяване на стреса.

Роден в Канада, д-р Давид О’Хер е френски лекар, диетолог и психотерапевт. Като дипломиран диетолог той има 30-годишна практика в сферата на храненето и емоционалното овладяване на стреса и последствията му върху хранителното поведение.
За да подобри резултатите от прилагането на хранителните режими, д-р О’Хер се специализира в областта на когнитивната и поведенческата психотерапия и разработва метод за психологическа подкрепа при провеждане на хранителна диета. Проучва принципа на сърдечната кохерентност и постепенно започва да го прилага като пълноценна терапевтична практика.
Любопитно е да се спомене, че Давид О’Хер има широк кръг от интереси – той е дипломиран музикант от Марсилската консерватория, правоспособен пилот на самолет, експерт към гражданската авиация, освен това е изучавал теология. Автор е на четири книги.