Екипът на издателство "Колибри" никога не е получавал толкова много запитвания от читатели относно предстоящи заглавия и автори. Не знаем дали тревожността, която ни връхлетя през изминалата година, е правопропорционална на желанието за четене, но резултатът е налице. На базата на запитванията изготвихме списък с десет книги, които вече се чакат с нетърпение от българската публика. Първото място е за актуалното разследване на ексцентричния детектив Корморан Страйк от романа „Тревожна кръв“, който излиза у нас на 5 февруари.

1. „Тревожна кръв“ от Робърт Галбрейт. Това е петата поред книга, подписана от Робърт Галбрейт, псевдоним на вездесъщата Дж. К. Роулинг! Частният детектив Корморан Страйк е на гости при близките си в Корнуол, когато към него се обръща жена с молба да разследва безследното изчезване на майка ѝ Марго Бамбъро през 1974 година.

2. „Кишот“ от Салман Рушди. „Кишот“ е съвременен прочит на „Дон Кихот“ в духа на късния постмодернизъм. По-дързък от всякога и безпощадно сатиричен към популярната съвременна култура и нейната пагубна пошлост, Салман Рушди повежда читателите си на шеметно пътешествие из един свят, на ръба на нравствения и духовен упадък.

3. „На жените – от сърце“ от Исабел Алиенде. Почитателите на латиноамериканската фурия ще оценят високо тази нонфикшън книга за нетърпеливата любов, дълголетието и добрите вещици, написана през март 2020 година, по време на карантина. Алиенде споделя своя възглед за феминистката революция, „може би най-важната, най-дълбоката в историята на човечеството“.

4. „Тъмна гора“ от Лиу Цъсин. След бестселъра „Трите тела“ идва ред на книга 2 от хитовата научнофантастична трилогия „Земното минало“! И във втората част Лиу изгражда история с множество пресечени сюжетни линии, създавайки разностранна картина на едно общество, изправено пред безпрецедентна заплаха.

5. „Деца мои“ от Гузел Яхина. Тя се превърна в литературна сензация още с дебютната си книга „Зулейха отваря очи“, която разказва потресаваща история от периода на разкулачването и колективизацията в Русия. А „Деца мои“ е новият й, не по-малко разтърсващ роман за любовта, саможертвата и страданието, за творчеството и политическите превратности.

6. „Загадката на стая 622” от Жоел Дикер. Този диаболичен трилър е създаден с прецизността на швейцарски часовник. Жоел Дикер най-накрая ни отвежда в своята родина Швейцария, за да разкаже за полицейско разследване, в което са намесени любовен триъгълник, насилие, предателства и завист. Не очаквайте зрелищен обрат на финала, защото обратите в тази книга са навсякъде, а истината е абсолютно непроницаема.

7. „Дъщерята на часовникаря“ от Кейт Мортън. Според критиката това е най-амбициозното произведение на Кейт Мортън досега, позната у нас с бестселъри като „Забравената градина“ и „Къщата край езерото“. Мечтателното повествование звучи с гласа на Птичето, дъщерята на часовникаря – свидетелка на драматични събития от миналото, изплъзнала се от властта на времето.

8. „Тимбукту“ от Пол Остър. „Тимбукту“ е необикновен разказ за любовта. Това е историята на едно забавно пътуване, представено през погледа на помияра господин Боунс, верен приятел на Уили Г. Кристмас - изтерзана душа и поет, чиято глава е пълна със собствената му непубликувана поезия.

9. „Непознатата дъщеря“ от Елена Феранте. След изключителния успех на „Дни на самота“ прочутата италианска писателка създава романа „Непознатата дъщеря“, който не е издаван у нас досега. Проницателна и откровена до болка, книгата изследва противоречивите емоции, които ни свързват с нашите деца.

10. „Сладко отмъщение ООД“ от Юнас Юнасон. Гответе се за урок по колониализъм и пиперливи шеги с капитализма, света на изкуството и алчността. Всичко това в компанията на Оле Мбатиан-младши, воин на масаите, Кевин, негов нещо-като-син, Агнета, онеправдана бивша съпруга, и Йохан, безскрупулен рекламист от Стокхолм, създал компания, специализирана в отмъщения.

През 2021 г. "Колибри" ще предложи на читателите още много ценни и вълнуващи заглавия от различни жанрове и категории. Сред тях е “Infinity in a Reed” („Безпределното в тръстиков стрък“), едно от най-награждаваните испански издания през последните две години. Спрягана като „литературен наркотик“ и „истинска експлозия на талант“, книгата на Ирене Вайехо е удостоена с награда „Критично око“ 2019, награда „Búho“ за най-добра книга на 2019 г., присъдена от Арагонската асоциация на приятелите на книгата, Награда на испанските книжарници за най-добра нонфикшън книга за 2020 година и още много отличия.

А през пролетта се задава нова порция изобретателност и провокативни наблюдения от великолепната Дубравка Угрешич. "Щефица Цвек в челюстите на живота" обиграва клишета и стереотипи на тривиалната литература и култура с много ирония, самоирония и въображение. Един нестандартен подход към писателското изкуство, напълно в стила на Угрешич!