Международният филмов фестивал "На брега" организира осем прожекции на късометражно кино през септември
 
Международният филмов фестивал "На брега" организира осем прожекции на късометражно кино през месец септември. Очакват се пет прожекции на различни локации в София, две във Франция - в  Париж и в Страсбург, и една в реновираната зала “Антракт" в Шумен. 
 
На 3-ти септември, от 21часа, в София, в колаборация с фестивала "Реките на София", ще се постави началото на фестивалната програма с прожекцията "По течението" - селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, на открито, в коритото на Владайска река с продължителност около час и половина. Входът е свободен.
 
От 4-ти до 6-ти септември, в три последователни вечери в "Кино Кабана" в София, ще се състои основната конкурсна програма на фестивала за 2022г., в която ще има филми на разнообразни теми и в различни жанрове от 10 различни страни, сред които Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Великобритания, САЩ, България и други. След прожекциите ще има дискусия с присъстващите режисьори на филмите, последвана от коктейл. Международното жури в състав проф. д-р Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова ще определи победителите и ще връчи статуетката за най-добър филм. Водещи - Весела Бабинова и Христо Пъдев. Врати - 20ч., Вход - 10лв. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община.
 
На 30-ти септември, от 19:30ч., в пространството за младо изкуство YALTA ART ROOM в София, ще бъде откриването на едногодишната инициатива "Вечери на българския късометражен филм - прожекции и дискусии", което ще бъде последвано от коктейл. Целта на тези прожекции е да показва най-добрите кинематографични постижения на младите български творци за годината и да създаде пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.
 
На 23-ти септември, в 19:30ч., в зала "Антракт" в Шумен, се поставя началото на ежемесечни прожекции, в които ще се представя разнообразна програма от световно и българско кино.  Заглавието гласи “Късо кино с вино”, тъй като зрителите ще имат възможност да се насладят на различни видове вина по време на прожекциите.
 
Последните прожекции за септември са под надслов "Български кино клуб в Париж и Страсбург" и са в колаборация с Българския културен институт в Париж и платформата Cinéma bulgare en France. Прожекциите са предназначени за
българо-френска публика, с френски субтитри. Събитията ще се състоят на 22-ри септември в Страсбург, в кино Cinema star и на 23-ти септември в Париж, в Кристин Синема Клуб - емблематично кино в центъра на 6-ти арондисмон. Прожекциите ще са на един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще присъстват за среща с публиката и разговор с нея.
 
Международният филмов фестивал "На Брега" е създаден през 2018г. Мисията му е да популяризира два типа късометражно кино в България - българския късометражен филм и световното документално кино на тема опазването на околната среда. Целта му е да запознае зрителите със световните екологични проблеми и да развие в тях отношение към нашата природа.