№1 - Фермата - Алманах - История на българщината

Автор: проф. Пламен Павлов, проф. Милко Палангурски
Издателство: A T Publishing

Той е изчерпателен и безценен за всеки, който иска да пътува назад във времето с желанието да разбере защо и как стигнахме до мястото, където сме днес.

Перфектен подарък и стойностно допълнение към всяка семейна библиотека. „Алманах. История на българщината“ ще направи миналото ни достъпно за всеки.

Съдържание:

  1. България преди... България. Българските земи в древните епохи (От Палеолита до 7 в.).
  2. Българското средновековие.
  3. В сянката на Азия. Българските земи в състава на Османската империя (15-17 в.).
  4. Българско възраждане (18-19 в.)
  5. Нова България (19-21 в.)

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/fermata-almanah-istoriya-na-balgarshtinata.html


№2 - Падение и спасение - Изповедта на една хероинова наркоманка

Автор: Весела Тотева
Издателство: Жанет 45

"Мислиш си, драги читателю, че държиш в ръцете си книга. Да, вярно, книга е, но не само: това е печатно излияние на един живот, преминал през деветте кръга на Ада, сам създал си десети и потънал в него до дъно, до бездна, до провала. И стигнал там - оттласнал се и излязъл. Книга за страданията, които доброволно си причиняваш, ако се отдадеш на пагубната страст на наркотиците; но и книга на упованието, защото въпреки всичко, въпреки сякаш отчаянието - измъкваш се, спасяваш се, въздигаш се. В това е големият смисъл на изповедта на Весела Тотева - да узнаем и разберем, че винаги има надежда, винаги има изход, стига да вярваш в надеждата, в изхода, в любовта... Прочетете я непременно - книги като "Падение и спасение" наистина спасяват, спасяват безотказно."д-р Митко Новков

Базиран на романа от 2016 г. „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка“ на Весела Тотева е българската романтична драма „Доза щастие“ от 2019 година на режисьора Яна Титова, която е и сценарист на филма. 
Главната роля се изпълнява от дъщерята на Весела Тотева -  Валентина Каролева.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/padenie-i-spasenie-izpovedta-na-edna-heroinova-narkomanka.html


№3 - Едно на милион

Автор: Лий Чайлд
Издателство: Обсидиан

Джак Ричър пътува с автобус из Америка без конкретна цел, без да бърза за никъде. Но слиза от автобуса, за да помогне на възрастен човек, който само след секунда ще стане жертва на обир. И… нали знаете какво казват за добрите дела? Не остават ненаказани.

Така Ричър попада на възрастна двойка, която е допуснала огромна грешка, макар и водена от благородни намерения. В резултат на това дължи голяма сума пари на много опасни хора. Едно добро дело води до друго и Ричър се оказва най-издирваният човек в град, в който се разгаря война между две съперничещи си банди.

Ричър трябва да остане на поне една крачка пред лихварите, рекетьорите и наемните убийци. Изгледите за успех не са на негова страна. Но той вярва в един конкретен вид правосъдие… макар шансът да го въздаде да е едно на милион.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/edno-na-milion.html


№4 - Зад завесата на прехода

Автор: Калин Тодоров
Издателство: Оз books

Една от най-жилавите мантри на Прехода е, че ние, децата на Политбюро, ръководим държавата. (Моят баща е Станко Тодоров, дългогодишен член на най-висшето ръководство на Комунистическата партия.) За някои - Миглена Кунева, Сергей Станишев, Борис Велчев, Евгени Танчев - това донякъде може и да е вярно.

На мен обаче се падна само второстепенна роля на страничен наблюдател. Затова пък се опитах да я изиграя добре, като безпристрастен фотоапарат, който хладно, без гняв или възторзи, фиксира картините на пиесата, наречена, кой знае защо, „Преход”. Както във всеки театър на абсурда, и тази пиеса се оказа без видимо начало и без ясен край, а и без каквито и да било правила. Под светлините на прожекторите, спазвайки предварителния сценарий, се караха, воюваха и накрая се сдобряваха и договаряха главните герои като Андрей Луканов, Георги Първанов, Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов.

Отзад обаче, зад кулисите, непрекъснато променяха сценария, задраскваха сцени, въвеждаха нови герои, дописваха реплики и объркваха конците кукловоди като Любен Гоцев, Майкъл Чорни, Джордж Сорос и Александър Дугин. А за да стане хаосът пълен, от време на време на сцената изскачаха и фараони, кредитни милионери, мутри, масони, търговци на оръжие, наркопласьори, иманяри, врачки и дори извънземни. Ето защо, когато се опитах да събера картините от пиесата в тази книга, се получи хаотична книга за едно хаотично време.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/zad-zavesata-na-prehoda.html

 


№5 - Тъй рече баба Ега

Автор: Ивинела Самуилова
Издателство: Хермес

Младата изследователка на фолклора, позната на читателите от романа „Бабо, разкажи ми спомен“ (Любима книга на България за 2016 г.), пристига в потъналото в цъфнали бадеми селце Горни праг, сгушено под древно тракийско светилище в последните дипли на Източните Родопи. В този очарователен, но различен от познатия й свят, скътал тайни, предавани през поколенията от незапомнени времена, тя е топло посрещната от местните жители. Сред тях най-ярко изпъква старата лечителка баба Ега. Своенравната баячка впечатлява не само с острия си език, но и с мъдростта на изреченото. А нейните билки „светци“ и чудати ритуали сякаш са побрали цялото познание на народа ни не само за лечителството, но и за най-важните въпроси на битието.

Първоначално скептична към заниманията на възрастната жена, скоро главната героиня е силно заинтригувана от нейния магически свят. За това допринасят домакините й: психоложката Цвета и родителите й – забавният чичо Тодор и сърдечната леля Надка, както и срещите й с колоритния траколог професор Радев и неговия асистент, и с хора, на които лечителката е помогнала. Младата жена осъзнава, че в знанията и уменията на баба Ега са съхранени лечебни практики и вярвания още от времето на далечните обитатели на тези земи. Знание, скрито в мълчанието на Древна Тракия.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tay-reche-baba-ega.html


№6 - Живот в скалите

Автор: Мария Лалева
Издателство: Книгомания

Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта.

Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“.

Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите". Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и заслужено впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл.

  • Любовта е за показване, момиче, не тъгата.
  • Не се страхувай от смъртта, сине! Не е страшно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са всъщност за живите.
  • Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти "Не"! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната...

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/zhivot-v-skalite.html


№7 - Лейди Гергана

Автор: Цветелина Цветкова
Издателство: Пощенска кутия за приказки

Казвам се Гергана, ама сички ми викат Кметска. Я съм от едно северозападно село. И съм кметска, що баща ми е кмет, преди него и деда̀ ми е бил кмет, а съ̀га ме гласат и мене, ама има още леб да едем, докато станем. То не е и много убаво да едем кой знае колко много леб, че че станем дебела, ама такава е приказката.

У Северозапада отдавна нема живот, камо ли живи ора, але па у наше село. Ама я реших да останем. Абе не че реших, ама така се случѝ. И я съм се била кметската. Така ми и вика̀ха от малка. И се съм си правѝла кво съм си сака̀ла. У училище ако некой ми пише двойка, на другия ден му се не връщаше козата от паша. Или му не даваха леб у магазина на пирон1. Така завърших пълна отличничка. Ако некое дете ми речеше нещо на̀преко, му се виждаше тесно селото. Ако не сакаше да си игра с мене, макя му и баща му го кара̀ха насила. И ги водат и викат, че они вече сакат да си играме. И они, децата ревеха, като ме видеха, ама си игрaат с мене, нема кво да прават.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/leydi-gergana.html

 


№8 - Топ мистериите на България

Автор: Слави Панайотов - The Clashers
Издателство: Оз books

Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на много исторически факти свързани с България.

Колкото повече напредвате, толкова повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля яснота на предишни въпроси, повдига нова вълнуваща загадка от миналото.

Тази книга може да промени серизно начина, по който гледате на някои местности в България.

Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките като ще се върне още в зората на човечеството, защото вероятно първата цивилизация е възникнала точно в земите на днешна България. Ще се впусне в противоречивото наследство на траките и ще се опита да си обясни някои парадоксални факти. Прабългарите също може да не са ни толкова ясни, колкото си мислим!

И още много разкрития за:

  1. Баба Ванга. Защо е важна и предсказания?
  2. Свещеният триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.
  3. Предишни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли?
  4. Странджа - планина с много лица. 
  5. Съвременните мистерии на България.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/top-misteriite-na-balgariya.html


№9 - Ирландецът

Автор: Чарлз Бранд
Издателство: Сиела

Една книга, която излиза за първи път през 2004 г., събра гениалния режисьор Мартин Скорсезе („Добри момчета“) и талантливия сценарист Стивън Зейлиън („Списъкът на Шиндлер“) с живите легенди Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши. Заедно те създадоха своя magnum opus – бляскава корона в кариерата на знаменити творци, които през целия си творчески път сякаш са вървели именно в посоката, довела ги до „Ирландецът“!

Пригответе се за епична сага в мрачния свят на организираната престъпност в следвоенна Америка. Хрониката, която ще прочетете, е личната, документална и шокираща изповед на легендарния Франк „Ирландеца“ Шийран – ветеран от Втората световна война, мошеник и поръчков убиец, работил с някои от ключовите фигури на XX век, който споделя пред следователя Чарлз Бранд своя страховит мемоар. Разгърнат в няколко десетилетия, сюжетът проследява изкачването на Шийран в криминалната йерархия, връзките му с политическия и с профсъюзния елит, а също и сензационните детайли около редица мистерии и неразрешени случаи, останали години наред в сянката на конспирациите и хипотезите. Докато ни води из тайните коридори на беззаконието, достигайки до логичната кулминация – отношенията му със синдикалния лидер и активист Джими Хофа, който изчезва безследно през лятото на 1975 г., Шийран рисува злокобния портрет на цяла една епоха в американската история.

Българският превод на „Ирландецът“ е дело на Богдан Русев и следва ревизираното издание на оригинала „I Heard You Paint Houses: Frank „The Irishman“ Sheeran and Closing the Case on Jimmy Hoffa“, което се появява в САЩ през 2016 г.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/irlandetsat-charlz-brand.html


№10 - Тънкото изкуство да не ти пука

Автор: Марк Менсън
Издателство: Хермес

Гарантираните начини да го постигнем обаче все повече заприличват на сапунен мехур, който Марк Менсън - авторът на тази книга спуква, заявявайки следното:
Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“.

Но преди да осъзнаем това, се налага да осмислим голяма част от неприятните истини и да имаме реалистични очаквания. Марк Менсън развенчава редица установени „житейски правила“ и прави доста шокиращи заявления, докато ни въвежда в тънкостите на изкуството да не ни пука.

Поръчайте книгата от тук: https://ciela.com/tankoto-izkustvo-da-ne-ti-puka.html