Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония се отличава с разнообразна и цветна програма, изпълнена с изненади за ценителите на родното изкуство и култура. Фестивалът ще се проведе от 31 август до 8 септември в Созопол, представяйки интересна палитра от музика, кино, театър, литература и визуални изкуства. Билетите, включително и Златният пропуск, осигуряващ достъп до всички събития, вече са в продажба и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim.bg.

34-ото издание на Аполония ще бъде открито с изложби в Художествената галерия в Созопол на 31 август. Едни от най-големите имена в българското изкуство – Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев – ще представят своите впечатляващи творби в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и скулптурата. Начало на Фестивала ще даде и специалният концерт на Младежка филхармония „София“ при НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Георги Патриков и солист талантливия цигулар Кай Орлинов, който е едва на 14 години, а вече е носител на редица национални и международни призове.

За първи път тази година на сцената на Аполония ще се изявят рок легендите от ФСБ с концерт, включващ най-големите хитове на групата през годините. Събитието ще се състои на 8 септември на сцената на Амфитеатър Аполония, за да закрие подобаващо 34-ото издание на Фестивала.
Друг специален акцент в програмата на Празници на изкуствата Аполония ще бъде премиерата на новата книга на Георги Господинов „Всичките наши тела“, която ще се проведе в Художествената галерия на 1 септември. Сред останалите изненади, подготвени за ценителите на литературата, са книгите „Остайница“ на Рене Карабаш, „Балканска рапсодия“ на Мария Касимова-Моасе и „Гласът на тишината“ на Иван Теофилов. Специално внимание ще привлече и традиционният за Аполония „Театър на маса“, който ще представи премиерата на пиесата „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова на 5 септември.

Изобилие от театрални постановки и тази година очаква посетителите на Аполония. Читалище „Отец Паисий“ в Созопол ще посрещне на сцената си звезди като Захари Бахаров с моноспектакъла „Чамкория“, за който актьорът получи престижните театрални награди „Икар“ 2018 и „Аскеер“ 2018 за водеща мъжка роля. Пиесата, отличена за спектакъл на годината от националните призове „Икар“ – „Пияните“ от режисьора Явор Гърдев, също е включена в програмата на Аполония. Впечатляващи постановки ще представи и Народният театър „Иван Вазов“, който за първи път участва във Фестивала с цели три представления на 6, 7 и 8 септември – „Виновният“, „Цветът на дълбоките води“ и „Лисичета“.