Изследователска изложба с участието на художници от Румъния, Франция, Нидерландия и Швейцария открива есенно-зимния сезон в галерията на РЦСИ Топлоцентрала “Бял куб” този петък в 18:00 ч. Изложбата ще продължи до 17 септември, а след нея в същото пространство ще бъде представен най-новият проект на художника Юлиян Табаков “Реално/Привиднореално”.

На 2 септември, петък, в 18:00 ч. галерията на РЦСИ Топлоцентрала “Бял куб” ще открие есенно-зимната си програма с международната изследователска изложба “Сега импулсът е да се живее!”, курирана от румънката Ралука Войнеа.

Изложбата се организира в рамките на проекта C4R (Cultures for Resilience) на румънската арт мрежа tranzit (ro.tranzit.org) в сътрудничество с Atelier d'Architecture Autogérée (Франция), Casco Art Institute (Нидерландия), Nethood (Швейцария) и в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала (България), и е финансирана от фондация ERSTE.

В рамките на проекта C4R се разглеждат практики, които предефинират връзката с провинцията, със земята и почвата, с природата, с храната и природните ресурси, със селските общности и с хората в големите градове, които търсят устойчиви алтернативи на техния начин на живот.

“Поканихме осемнадесет артистични инициативи от Румъния и региона да ни изпратят около петминутни видеоклипове, които улавят атмосферата на местата, където се намират, в селата, сред природата, извън големите градове. Те представляват само няколко от поредица подобни инициативи, които са част от сравнително нова и нарастваща тенденция. Това е извеждане на преден план на определен тип живот в природата, без тя да бъде колонизирана, и покана за преосмисляне на художествената работа на по-устойчиви принципи, както и приемане на крехкостта като причина за засаждане на живот наоколо.” - споделя Владия Михайлова, ръководител “Визуални изкуства” в РСЦИ Топлоцентрала.

Днес някои биха приравнили устойчивостта с глупост, утопизъм, наивност. Защото светът се разпада на милиони неразбираеми парчета и явно реалистичното съзерцание на бедствието е всичко, което ни остава. За други обаче има семена, които трябва да се съберат и засеят отново, дъждовна вода, която да се съхранява, общности, в които да се инвестира и за които да се полагат грижи. “Ще поживеем и ще видим”, както гласи една румънска поговорка. Стимулът за живот изглежда е единственото решение за бъркотията наоколо. Да живееш означава, че сегашното има смисъл, но тази вяра в живите далеч не е просто да се отдадеш на вечното "сега", това е изпълнена форма на надежда. Някои биха го нарекли устойчивост и го свързват с умения и знания, които съществуват отдавна и продължават да се появяват отново - надграждани, следвайки предизвикателството на сегашното време… или с доверие към животински видове, които през повечето време вършат работата си за взаимна защита много по-добре от сложни и разрушителни химикали, произведени в запечатани лаборатории… или просто ще видят устойчивостта като блаженство от споделянето на реколти, идеи, приятели, прогнози и несигурност.

Успоредно с изложбата “Сега импулсът е да се живее!”, единственият български артист в нея - Стоян Дечев - ще покаже в РСЦИ Топлоцентрала своята скулптура “Под налягане”. Стоян Дечев работи едновременно в България и Румъния, а скултурата “Под налягане” е създадена конкретно за РСЦИ Топлоцентрала. Тя използва особеностите на миналото предназначение на сградата на арт центъра и представя заплетена система от тръби, манометри и винтили с неясен произход и предназначение. Скулптурата е замислена като “алхимична” инсталация, която ни препраща към теми от миналото и съвременноста. 

Изложбата “Сега импулсът е да се живее!” ще остане в Белия куб на Топлоцентрала две седмици, до 17-и септември. На 28-ми септември в галерията на РЦСИ „Топлоцентрала“ ще бъде показан последният проект на художника Юлиян Табаков - “Реално/Привиднореално”, който регионалният център за съвременни изкуства реализира съвместно с “Фотофабрика”.

За БЯЛ КУБ

БЯЛ КУБ (Зала 3) е галерията на РСЦИ Топлоцентрала и основното пространство, в което центърът представя съвременни визуални изкуства от България и света. Галерията бе открита през април 2022 г. с международната изложба “Докато стоиш до мен” и паралелния проект “Тайна стая” (куратор, художник и продуцент: Албена Баева), посетени от над 2000 души. През юни тук бе показана изложбата на Иван Мудов “Една минута Сталкер”, а месец по-късно “Бял куб” представи първия си проект с изкуство в градска среда, отново изложба на Иван Мудов - знамената “Три цвята”, издигнати на пилоните пред НДК. Последната изложба в “Бял куб” за сезон пролет/лято 2022 г. бе “Тоталпроект” - първата копродукция на галерията, реализирана в партньорство с фондация “Ново архитектурно наследство”. “Тоталпроект” остана в Топлоцентрала близо 2 месеца и бе разгледана от над 3000 посетители. Куратор и програматор на “Бял куб” е Владия Михайлова, ръководител “Визуални изкуства” в РСЦИ Топлоцентрала. Xxx

Кредити фотографии към прессъобщението:

01. Диня
Захария Хелингер: „Диня“, 1979, акрилни бои върху картон. Представена от Резиденция „Уотърмелън“ (Даниела Пълимариу, Алекс Никулеску)

02. ОРЕХ И ОРАНЖЕРИЯ 2022 1
Делия Попа: „Орех и оранжерия“, 2022 г., рисунка, част от поредицата „Градината в Кречещи като китайски пейзаж“, текуща

03. Грийн-Мого
Зеленият покрив на Центъра за енергийно обучение и консултиране „ГрийнМого“. Снимка: Еди Константин, 2021 г.

04. копривена градина
Копривената градина в село Станчова, окръг Тимиш. Снимка: Александру Вартей, 2021 г.

05. дърво в овощна градина 2 (1)
Кратък размисъл върху работата на Мартин Пиачек "Изследване на спяща овощна градина" (Студия „Карлин“, декември 2018 г. - януари 2019 г.). Текст: Анета Мона Чиса