ЧЕТИРИМА ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА НАТФИЗ С НОМИНАЦИЯ „ИКАР“ 2020

Четирима от преподавателите в НАТФИЗ са номинирани за наградите на САБ „Икар“ 2020 – проф. Маргарита Младенова, доц. д-р Асен Терзиев, д-р Петър Кауков и ас. Стилиян Петров!

Проф. Маргарита Младенова е сред откроените в категория „Режисура“ за поетичния спектакъл „За светлото, което бе“ в Драматично-куклен театър – Враца. Тя ще се съревновава със своя възпитаник и асистент в преподавателската работа в НАТФИЗ Стилиян Петров, привлякъл вниманието на журито с постановката си в Театър „Възраждане“ – „За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов.

По странно стечение на обстоятелствата доц. д-р Асен Терзиев и д-р Петър Кауков ще си оспорват наградата в категория „Критически текст“. И двете книги „Драмата и Английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“ на Асен Терзиев и  „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ на Петър Кауков излязоха в предходната година и могат да се намерят в книжарницата на НАТФИЗ.

Голяма част от творците, номинирани от „Икар“ 2020, са възпитаници на НАТФИЗ. Академията пожелава успех на всички!

КРАСИМИР СТОИЧКОВ С ТРИ ЗЛАТНИ ДИПЛОМИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „АРТ ПРОСПЕКТ“

Красимир Стоичков отнесе трите първи награди от VI-ия Международния фестивал „Арт проспект“.  Филмовият му проект – „Second chance“ спечели първото място в категория документален филм. Авторският му цикъл – „България в два цвята“ взе първата награда в категория фотографии, а „Трибют“ се оказа победител в направление музикален клип.

Красимир Стоичков е асистент в катедра „Филмово и телевизионно операторство и фотография“ и преподавател в НАТФИЗ.

Международният фестивал „Арт проспект“ се организира под патронажа на Министерството на културата на Руската федерация, в рамките на проекта „Талантливи деца и младежи“.

БЪЛГАРСКИФИЛМ С УЧАСТИЕТО НА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА НАТФИЗ ОТКРИВА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Новият български филм „Петя на моята Петя“ е съвместен проект на преподаватели,  настоящи студенти и дипломирани възпитаници на НАТФИЗ. Лентата, посветена на спомена за Петя Дубарова, ще открие 24-тия София Филм Фест, на 12 март в Зала 1 на НДК. Продуцент на филма е Николай Урумов, който е студент по режисура в НАТФИЗ. Сценаристите Нели Димитрова и Валентина Ангелова са преподаватели по драматургия в Академията, а Ясен Атанасов и Александър Милчев са третокурсници по актьорско майсторство в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Изпълнителката на главната роля – Алиса Атанасова е възпитаничка на проф. Пламен Марков, завършила образованието си през 2013 г.

Филмът е реализиран със субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, изцяло в Бургас. В създаването му, като статисти, се включват и близо 500 жители на града.

ПРОФ. ЗДРАВКО МИТКОВ И ДОЦ. ЮРИЙ ДАЧЕВ ЩЕ ЖУРИРАТ ХХVII НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УНГАРСКА И БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Унгарският културен институт при посолството на Унгария в София и Община Шумен вече обявиха началото на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Двайсет и седмото издание тази година е посветено на 100-годишнината на Българо-унгарските дипломатически отношения, 120-та годишнина от рождението на унгарския писател Шандор Мараи и 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов. Председател на журито ще е проф. Здравко Митков, членове на журито са доц. Юрий Дачев и Йоана Буковска-Давидова. Конкурсът ще се проведе между 24 и 26 април в Шумен.

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, „ВЪВЕДЕНИЕ В КИТАЙСКАТА ДРАМАТУРГИЯ“

Сборникът, чиято премиера се състоя в Китайския културен център в София през изминалата седмица, е първо издание на български език на китайски пиеси. Това са легендарните „Буря“ и „Чайна“ от доайените на китайския театър на 20-ти век Цао Ю и Лао Шъ, заедно с текстове за тях от водещи китайски театроведи, специално написани за книгата. Тя е първа част от „Въведение в съвременната китайска драматургия“ и също така начало на библиотека „Виж Китай“, в която ще бъдат включени книги за китайската култура, история, икономика. 

Любопитно е, че по същото време в Китай излезе двутомен сборник с източно-европейски пиеси под заглавие „Метаморфози: избрани пиеси от Източна Европа“, съставен от проф. д-р Калина Стефанова. Дванадесетте пиеси в него са съпроводени със също така написани специално за книгата статии от театроведи от съответните страни. В изданието са включени и 2 български пиеси. Книгата е създадена по предложение на Шанхайската театрална академия. С този двутомник, в рамките на година, в Китай бяха издадени 3 книги на проф. д-р Калина Стефанова: „Джуджетата на Ани“ (второ издание), „Последният изход“ и настоящата театрална антология.

ИЗЛЕЗЕ ИГРАЛНАТА ПРОГРАМА НА УЧЕБНИТЕ СЦЕНИ В НАТФИЗ ЗА ФЕВРУАРИ 2020. Цени на билети за ученици, студенти, групи и пенсионери 5 лв., редовни цени 6, 8 и 10 лв.!

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА 14-ти ФЕВРУАРИ – ДВАМА ВЛЮБЕНИ С 1 БИЛЕТ!

Игрална програма,

1 – 7 февруари 2020

1. II., ГОЛЯМА СЦЕНА, 19.00 ч.

ЛЕЙДИ МАКБЕТ ОТ МЦЕНСКА ОКОЛИЯ от Николай С. Лесков

постановка Максим Меламедов (гост – Русия), клас доц. д-р Пенко Господинов

проектен спектакъл

Нашата история е за жена, готова на всичко за любовта си. Със спектакъла ще ви направим свидетели на опустошителната страст на Катерина Измайлова.

6. II., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ПЛАТОНОВ по Антон П. Чехов

постановка Крис Шарков, клас доц. д-р Пенко Господинов

Млади хора… Множество афери… Сложни любовни многоъгълници … Разговори в търсене на Смисъла.

7. II., ГОЛЯМА СЦЕНА, 19.00 ч.

СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ от Георги Данаилов

постановка Анастасия Събева, клас доц. д-р Пенко Господинов

проектен спектакъл

В образите от пиесата на Георги Данаилов, младите актьори ще търсят съдържанието на свободата, към която ние като съвременници се стремим и сме готови да пазим.

7. II., Камерна сцена, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „Николай Бинев“, 19.00 ч.

КРЪГОВРАТ

автор и постановка Жени Пашова,
режисьор д-р Михаела Тюлева,

подходящ за зрители над 15 години; 70 мин.

ЗАГЛАВИЯТА НА КУКЛЕН ТЕАТЪР НАТФИЗ СЕ ИГРАЯТ НА КАМЕРНА СЦЕНА НА МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“. Билети търсете на касата на Младежки театър, бул. „Княз Ал. Дондуков“ 8

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ДА ВИДИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА НАТФИЗ В:

2. II., Младежки театър „Николай Бинев“, 19.00 ч.,

НИЕ, ВРАБЧЕТАТА от Йордан Радичков

с участието на студенти от класа на проф. д-р Ивайло Христов

2. II., Театър „Ателие 313“, 11.00 ч.

„Меко казано“ по Валери Петров, реж. Денис Симеонов

с участието на студенти от класа на проф. Жени Пашова

(кв.  „Красна поляна“, ул. „В. Д. Стоянов“ до бл. 7)

7. II., Театър „София“, 19.00 ч.

ВЕЧЕРЯТА по Херман Кох

с участието на студенти от класа на проф. Пламен Марков