Събитието е акцент на международната платформа „Мигриращото тяло“ на ДНК

Първият за новия сезон спектакъл, част от международната платформа на ДНК - „Мигриращото тяло”, е на френската хореографка от марокански произход Латифа Лабиси. На 11 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц Латифа ще представи пред българската публика пърформанса „Self Portrait Camouflage“.

През това силно и лично сценично присъствие, със средствата на карикатурата и гротеската, артистката – съвсем гола на сцената – акумулира в тялото си цялата агресия и напрежение на преживяването на имигранта. Латифа Лабиси се превръща в обект, който бива наблюдаван, изследван, научно дисектиран. Изпълнението напомня за империалистическия обичай да се излагат туземни хора на световните изложения. На фона на мигрантските кризи, антиимигрантския популизъм в САЩ и останалата част от западния свят, темите на Лабиси за политиките на представителност и маргинализацията от 19 век придобиват ново значение.

Спектакълът е обиколил най-големите сцени по света, включително и галерийни пространства като MоMA в Ню Йорк.

Работата на Латифа Лабиси - в широкия спектър от хореографии, инсталации, лекции, мултидисциплинарни колаборации с артисти от различни полета, смесваща жанрове, осмисляща и предефинираща формати - се опитва да представя на сцена множество перспективи от „зад-кулисието”; антропологически пейзаж, в който тя помества и осветява истории, образи и гласове. Танцовите „кодове“ са употребени за своенравни тела, алтернативни истории, монтаж на материали, проникнати от знаци на времето.

Представлението е част от международна програма „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, в партньорство с Френски институт в България, с подкрепата на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Програма „Театроскоп“ – инициирана от Френски институт, Министерство на културата на Франция и Министерство на Европа и външните работи на Франция. Билетите за спектаклите от октомврийската програма на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс са вече в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.