Картини на художници от 20 държави  ще бъдат изложени от  01.05. до 31.05.2021 година в  Исторически парк. Изложбата конкурс  за историческа живопис се организира за втора поредна година, като темата на тазгодишното издание е„Българската азбука и нейното разпространение по света“.

Популяризирайки  жанра историческа живопис, както и  история на България,  организаторът цели да бъдат подпомогнати художниците, намиращи вдъхновение в тази сферата.

Участие в конкурса за заявили  творци от  Бьлгария, Армения, Франция, Русия, Сьрбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Нидерландия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния.
Церемонията  по официално откриване  на изложбата ще започне в 12 часа  пред Тракийския дворец. За официални гости на събитието, което се превърща в неразделна част от културния и туристическия календар на региона са поканени,  ръководители на дипломатически мисии, представители на местната власт, представители на медиите, бизнесмени, културни и обществени дейци, изявени художници и др. Партньори и гости на събитието ще бъдат посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и музикално изпълнение на оркестър 101 каба гайди.

В програмата по откриване  на II Международна изложба на историческа живопис  ще бъдат представени още тракийски ритуал, демонстрация на бойни умения и средновековни оръжия,  майсторски класове и музикални изпълнения.
Организаторът Исторически Парк се погрижил всеки гост да има възможността да се докосне до историята на Българската азбука, да усети магията от живота, сътворението и ритъма на времето!

„Изкуство обединява хората“- това е слоганът, под който Исторически парк очаква да посрещне своите гости.

 


По време на изложбата ще се проведат майсторски класове на художници с материали, предоставени от официалния ни партньор "Невская палитра" - Фабрика за художествени бои , Санкт Петербург . 


Други партньори, които спомогнаха събитието да придобие своя статут са: 

Великотьрновски Университет "Св. Св. Кирил и Методий", факултет по изобразително изкуство
Представителството на Россотрудничество в България
Съюзът на художниците в Русия
Държавен исторически, архитектурен и художествен музей-резерват Елабуга
Вестник Земя
Вестник Русия днес
Импресия - материали за художници
Национална информационна агенция Bgtourism.bg

~~~~~~
Исторически парк е най-големият и първият по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк. Maщабният комплекс предлага интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето. Пресъздава развитието на човешката цивилизация по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и удовлетворявайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. В парка ежегодно се организират международни