С напредването на есента, сезонът на Сцена ДЕРИДА се обогатява с две премиери в рамките на “Платформа 9 ¾ “ и два пърформанса в рамките на DA Fest. Като единствена независима сцена за съвременно изкуство и култура, продължава да поставя въпроса за границите на толерантността и последствията от тях. 

За втора поредна година с подкрепата на Дирекция "Култура" на Столична община , Derida Dance Center реализира "Платформа 9 3/4" - проект, свързан с разпространението на театрални и танцови произведения на Сцена ДЕРИДА, чиято основна цел е да създаде платформа, която да представя млади независими артисти при партньорски условия, чрез което да се подпомогне и насърчи кариерното им развитие.

В резултат, на 21-ви октомври от 19:00 ч. можете да се впуснете в една щура “Караоке нощ“ с екипа на Panic Button Theatre

Искате да посетите спектакъл, но не ви се седи на едно място? Слуша ви се музика, но и вие бихте се включили смело с парче - поздрав за приятел в публиката? Или просто, извън всички новини и статистики в последно време, ви се пее, танцува и гледа театър едновременно, в светлината на едно по-неконвенционално разбиране за всичко това.

Най-новата продукция на Panic Button Theatre (по идея на Нейтън Купър) включва изброеното, че и повече, защото Karaoke night е перформативно преживяване на много нива. Има и персонажи с леко непредсказуемо поведение, но спокойно - диджеят е наш човек!

Това е пърформанс, който дава свобода и помага някак по-лесно и красиво да общуваме с другите… поне за няколко часа.

По време на Karaoke night може да не изключвате мобилните си телефони, снимките, видеата и сторитата с #KaraokeNight са добре дошли.

Идея и режисура: Нейтън Купър

KJ: Емилиян Гацов - Елби

Караоке звезди: Елена Димитрова, Богдана Котарева, Вяра Коларова, Георги Георгиев, Нейтън Купър

Сет Дизайн: Елена Шопова

Координатор публики: Рада Езекиева

Билети, могат да бъдат закупени онлайн от системата на EpayGO: https://epaygo.bg/3617263169, на касите на EasyPay, или на рецепция преди началото на събитието.

На 26-ти  октомври, отново от 19:30 ч. екипът на Сцена ДЕРИДА и студио “Форсмажор” ви канят да погледнете на хората с психични разстройства в една неочаквана светлина. “Активно вещество” е спектакъл за границите на толерантността и последствията от тях. 

Вихра Вангелова е художник (нейната изложба KlOZAPIN е тук: https://bit.ly/3pB9wt4 ), родена в София, обича орхидеи и има диагноза шизофрения, и обича орхидеи. Нейното състояние не е опасно, нито заразно. Вихра ще ви преведе през своя много щастлив път, изпълнен с подкрепа, разбиране, любов и творчески успехи. Отстрани звучи толкова хубаво…

Режисьор: Стефан Прохоров

Сценограф: Кети Маринова

Музика: Емилиан Гацов – Елби

С участието на Диа Мантова

Билети могат да бъдат закупени онлайн от системата на EpayGO: https://epaygo.bg/4207209331, на касите на EasyPay, или на рецепция преди началото на събитието. 

В рамките на DA Fest, на 27-ми октомври от 19:30 ч., можете да се докоснете до ТЕЛЕПОРТ, а на 28-ми от 20:00 ч. - до Аудиовизуален пърформанс на Клаус Обермайер (Австрия).

ТЕЛЕПОРТ е пърформанс, резултат от взаимодействието на танц и технологии, чието действие паралелно пренася зрителя от сценичната среда към дигиталното пространство и обратното. Пърформансът фокусира вниманието върху прехода към "новия свят" и задава въпроси свързани с това доколко истинно е свързването чрез съзнание в отсъствието на материя. Изследвайки два паралелни свята през невидимото, проектът търси кое е изначално, материя или съзнание?

При разглеждане на информация за система от пренос на квантови частици, които винаги са в различно състояние, физическото движение развива комуникация между фотони и код, като интегрира допълнителна стойност в дигиталната среда.

Идея: Владислав Илиев, Живко Желязков

Хореограф: Живко Желязков

Танц: Вяра Болградова

Музика: Иван Шопов

Визуална среда: studio Phormatik.

Notch дизайнер: Михаил Илиев

3D среда: Михаил Илиев, Матьо Дервенков

Осветление и мапинг: Владислав Илиев

Проектен асистент: Изабел Миткова

Фотограф: Марин Кафеджийски

Продуцент: Атанас Маев

Билети могат да бъдат закупени онлайн от системата на EpayGO: https://epaygo.bg/5393570980, на касите на EasyPay, или на рецепция преди началото на събитието. 

Взаимодействието на живо между звук, движение, жестове, глас и визуализации формира потапяща среда, в която тялото говори, лицето крещи, визуализациите звучат, а гласът се пропуква.

Тази непрекъснато развиваща се серия от творби се фокусира върху дългогодишните артистични изследвания на Клаус Обермайер в областта на невербалната комуникация с мимики, език на тялото и пара-език, а също и върху човешкото тяло като интерфейс между реалното и виртуалното, като обект на постоянно предефиниране и преоткриване.

Можете да прочетете повече за Клаус Обермайер ТУК

Билети могат да бъдат закупени онлайн от системата на EpayGO: https://epaygo.bg/4066877079, на касите на EasyPay, или на рецепция преди началото на събитието. 

Месец октомври за Сцена ДЕРИДА приключва  на 30-ти и 31-ви от 21 ч., с премиерата на политически некоректна театрална инсталация на българо-испанското дуо Мануилов - Дордал и под звуковия дизайн на Росен Павлов - “Телепатичният бар” на Радар София, в рамките на “Платформа 9 ¾”. 

Как бихте се чувствали, ако имахте дарбата да четете мислите на хората и влезете в бар? За какво си мислят хората, но никога не казват?

Това е представление, в които всички зрители са и участници. Когато сте телепати за един час, можете просто да решите да слушате и нищо да не правите. А можете и да поискате да реагирате. Как - зависи от вас. Във всеки случай барът ще е истински, а напитката като част от билета - също.

Билети могат да бъдат закупени онлайн от системата на EpayGO: 30-ти октомври (https://epaygo.bg/1535182545); 31-ви октомври (https://epaygo.bg/8181991681),

касите на EasyPay и на рецепция преди началото на събитието. 

Какво ни предлага месец ноември? 

Едно креативно начало с Димитър Узунов, Арте Урбана Колектив и “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?”. 

Билети могат да бъдат закупени онлайн от системата на EpayGO: https://epaygo.bg/7001865604, касите на EasyPay, или на рецепция преди началото на представлението. 

Кой знае, креативното ноемврийско начало, може би ще донесе след себе си и премиера на най-новата продукция на Компания Дерида. Повече подробности - СКОРО!

Важно за пропускателния режим на сцената е да се знае! 
Предвид влошената обстановка и желанието на екипа на Сцена ДЕРИДА да предпази както хората, с които ежедневно работи, така и зрителите, достъпът до събития на Сцена Дерида ще става с валиден ЦИФРОВ КОВИД СЕРТИФИКАТ НА ЕС / EU DIGITAL COVID CERTIFICATE. QR кодът върху сертификата ще бъде сканиран на входа, преди проверка/закупуване на билети.