Дворецът стартира 2019 година под мотото „НДК отворен за хората“

В последния ден от Панаира на книгата бе дадено ново начало на книгите в Национален дворец на културата. Литературен клуб „Перото“ вече има своя книжарница. Идеята е на ръководството на НДК в лицето на председателя на Борда на директорите – Борислав Велков и изпълнителният директор – Ангел Митев.

„С откриването на новата книжарница бихме искали освен да разширим дейността на Национален център за книгата, който за 2019 година има големи амбиции за развитие, също така да протегнем ръка и към всички издатели и хора, които имат отношение към литературата, към Асоциация българска книга за следващата година“, подчерта Борислав Велков. По думите му изминалата година е била изключително успешна с всички малки и големи събития, особено Европредседателството, които са се случвали в НДК при огромна посещаемост. „Ще стартираме 2019 година под мотото „НДК отворен за хората“ и в центъра отново ще бъде културата с всички пространства в НДК“, допълни още Велков.

Директорът на Национален център за книгата – Светлозар Желев разкри, че в книжарницата ще се случват литературни срещи с писатели, малки четения и раздаване на автографи. „Всички приходи от Литературен клуб „Перото“ и от книжарница „Перото“ ще отиват за програмите на Националния център за книгата. Амбицията е да бъде не поредната книжарница, в която да има всички книги или най-продаваните книги, а да бъде място, което да култивира литературен вкус. Идеята ни е да има около 3000 подбрани заглавия, а това да бъде най-интересното като литературни постижения в българския книгоиздателски контекст. Ще има български автори, поезия, но и висококачествена преводна литература. Селекцията за книгите ще бъде направена заедно с издателствата, защото целта е тази книжарница да бъде витрина на българското книгоиздаване“, сподели Светльо.

Ръководството на НДК изказа специалните си благодарности към Министъра на културата Боил Банов за оказаната подкрепа. От министерството подариха на Центъра за книгата две прекрасни издания на „Лондонското четириевангелие“ на Цар Иван Александър и „Шедьоври на българската иконопис“ от началото на 19 век.

Книжарница „Перото“ отваря врати в понеделник, точно в 10:00 часа и ще работи седем дни в седмицата, а всички приятели на книгите са добре дошли.