На 25 януари авторът на „Измерването на света” и „Аз и Камински“ се завръща с историческия роман „Тил”, същински шедьовър на въображението, който преоткрива митичната фигура Тил Улешпигел!

„Тил“ (превод: Жанина Драгостинова, 368 стр., цена: 20 лв.) разказва историята на странстващия артист и провокатор Тил Уленшпигел, който се ражда в началото на XVII век като син на воденичар в едно малко село. Баща му е магьосник и изследовател на света, поради което влиза в конфликт с представителите на Църквата и е изгорен като вещер. Тил бяга от селото, придружен от приятелката си Неле, дъщерята на пекаря. По пътя им през унищожената от религиозните войни страна двамата срещат величията на времето си: младия писател Мартин фон Волкенщайн, който би искал да опише войната, меланхоличния палач Тилман, прокудената от империята кралска двойка Елизабет и Фридрих Бохемски, драконолога Атанасий Кирхер и още други странни личности, всеки със своята невероятна история. Съдбите им се преплитат и съставят картината по време на Трийсетгодишната война – време, което учудващо напомня на днешното. Нахалникът Тил не иска да прави света по-добър, неговото желание е само едно: да остане безсмъртен.

Даниел Келман е сред най-значимите имена в съвременната немска проза. Третият му роман, който носи заглавие „Измерването на света“, предизвиква фурор и е отличен с наградите „Кандид“ (2005), приз на фондация „Конрад Аденауер“ (2006), „Хаймито фон Додерер“ (2006), „Хайнрих фон Клайст“ (2006), наградата за литература на вестник „Ди велт“ за 2007 г. „Слава” заема първите места на литературните класации на немските списания „Фокус” и „Шпигел” и е сред най-продаваните книги за 2009 г. „Аз и Камински” е смайващ трагикомичен роман, екранизиран под режисурата на Волфганг Бекер и излъчен с огромен успех в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри”.