Програма с над 30 събития ще посрещне гостите на Пловдив за откриването на Европейска столица на културата 2019. Афишът за дългия уикенд от 11 до 13 януари е изготвен заедно с големи културни институции от града под тепетата. На пресконференция днес артистичният директор на ОФ „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева представи събитията съвместно с партньорите, които ще вземат участие. Разнообразните прояви целят да осигурят наситено културно преживяване за всяка публика. Те не следват хронологичен ред, а предоставят възможност на многобройните гости да избират между различни видове изкуство. Маршрутът на локациите започва от Тютюневия град и СКЛАД – новото пространство за култура, и минава през централната градска част, за да завърши в Капана – Квартал на творческите индустрии.

Печатното издание на програмата вече е готово и започва да се разпространява на ключови места в града, където се събират много туристи. То е в тираж 100 000 броя и ще достигне и до кварталите на Пловдив. В дългия уикенд със свои събития се включват Градската художествена галерия, ОИ „Старинен Пловдив“, Драматичен театър – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Дружеството на пловдивските художници, Регионалния етнографски музей, Регионалния природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“, Lucky Дом на киното, Капана Фест. В програмата влизат Мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките „Fireter“, духов оркестър „Д‘Амброзио“ от италианския град Матера и читалищата от Пловдив и региона.

На 11 януари в СКЛАД ще бъде открита изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ – продукция на фондация „Пловдив 2019“. На следващия ден – 12 януари, по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, ще бъде открита изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, която ще бъде разположена в сърцето на града. Акцент в програмата за трите дни, освен спектакъла „Ние сме всички цветове“ на 12 януари, е детската програма на 13 януари. Като част от нея предпремиерно ще бъде отворена пътуващата изложба „Еврика“ на „Музейко“. За любителите на театъра е включен спектакълът „Евридика в подземния свят“ на Драматичен театър Пловдив, който е подбран заради високото му качество на европейско ниво. В залата ще има симултанен превод на английски за гостите от чужбина. На 13 януари уикендът завършва с танго операта „Мария от Буенос Айрес“. Сюрреалистичното произведение ще бъде представено за пръв път в България от Държавна опера – Пловдив.