28 ЯНУАРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

В началото на седмицата гледаме Рами Малек като легендата Фреди Меркюри във филма „Бохемска рапсодия”. Прожекцията в понеделник е от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл”. Режисьор на продукцията е Брайън Сингър. Историята разказва за 15-годишния период от сформирането на групата "Queen" до грандиозната благотворителана инициатива на 13 юли 1985 г. под надслов "Live Aid". Филмът е с две награди „Златен глобус”, 5 номинации за „Оскар” и 7 номинации за БАФТА.

29 ЯНУАРИ /ВТОРНИК/

Във вторник морски приключения, пиратски битки и тайнствени съкровища отново ще примамят публиката към Театър Азарян, където от 18:30 часа ще се играе „Островът на съкровищата” по популярния роман на Робърт Луис Стивънсън. Спектакълът е със специалното участие на Христо Мутафчиев, актьорският състав включва още: Стелиан Радев, Августина-Калина Петкова, Елена Нацариду, Явор Вълканов, Михаил Сървански, Димитр Несторов, Елица Костова, Васил Витанов, Нено Койнарски, Иван Станчев, Виктор Иванов, Деян Жеков, Денис Хаят и Шахин Шехзен. Актьорът Стелиан Радев е автор и на музиката в спектакъла.

„Тотална щета” ще покаже ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс на 29 януари от 19:30 часа. „Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“.

Автор и режисьор на спектакъла е Ани Васева, драматург - Боян Манчев, художник - Георги Шаров, музиката е дело на Константин Марков.

„Тотална щета” е с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова.

На 29 януари от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл” ще има прожекция на филма „Всички знаят”. Най-новото произведение на режисьора Асгар Фархади беше сред хитовите заглавия на Киномания. В главните роли на напрегнатия психологически трилър са Пенелопе Круз и Хавиер Бардем.

Във вторник между 14 и 17:00 часа в Литературен клуб „Перото” ще се проведе затворено събитие (бизнес среща) на Xoomworks Technology and Financial Times Sofia.

30 ЯНУАРИ /СРЯДА/

На 30 януари зрителите ще имат възможността да видят дебютния режисьорски спектакъл на Илко Ганев „Апарт”. Чрез проекта си режисьорът отдава почит на значими театрални фигури от родната сцена. Представлението е от 19:00 часа в новото алтернативно пространство на Театър Азарян – сцена Backstage. Куратор на текстовете е Людмила Сланева. Участват: Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов

Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура” и Министерството на културата.

В сряда (30 януари) в зала 4 от 17:30 часа Васил Лазаров ще представи книгата си „Тройната нишка”. Произведението е посветено на български предприемач, който е жертва на алчността и безчестието. Притиснат от обстоятелствата, той напуска страната. Преследван от образи на миналото, той често се намира на границата между живота и смъртта. Съдбата го среща с Олисия – красавица с огнен темперамент, която също изживява трудни моменти.

В Литературен клуб „Перото” на 30 януари политическа партия „Движение Да България” организира политически дебат от 17:30 до 21:30 часа. Събитието е от затворен тип.

Отново в сряда – 30 януари от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл” ще има прожекция на най-новия филм на Паоло Сорентино – „Те”. Филмът е вдъхновен от противоречивата личност на магната и бивш министър-председател Силвио Берлускони. Сорентино (който последно демонстрира таланта си с нашумелия сериал „Младият папа”) споделя, че се интересува по-скоро от човека, който стои зад политиката, от неговите мисли и страхове и особено от страха от смъртта и старостта.

На 30 и 31 януари от 10:00 часа в зала 8 и 9 ще се състои събитието „Иницииране на партньорства”, организирано от Министерство на културата. Целта на събитието е установяване на работни контакти и подготовка на партньорски проекти за кандидатстване по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Работният език е английски. Събитието е организирано в две части. Първата част е обща за всички участници. Втората част на събитието е под формата на “speed dating” (бързи срещи). Детайлна програма ще бъде анонсирана преди събитието.

31 ЯНУАРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

На 31 януари от 18:30 часа в Театър Азарян ще се играе спектакълът „Аз, Сизиф” с участието на талантливия актьор Стоян Дойчев, режисура и драматургия – Веселка Кунчева, а впечатляващата визуална среда от

сценографски идеи е на Мариета Голомехова. Текстът в спектакъла е озвучен с гласа на Леонид Йовчев.

В Литературен клуб „Перото” в четвъртък от 11:00 до 13:00 часа ще се проведе затворено събитие (пресконференция) на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

В четвъртък, 31 януари, Кристин Красимирова ще представи своя стихосбирка в Литературен клуб „Перото” от 18:30 часа.

„Произведени за щастие” ще се играе в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс в четвъртък – 31 януари от 19:30 часа. Идеата, реализацията и изпълнението на проекта е на Ива Свещарова. Драматург е Ивана Ивкович от Хърватия, музиката е на Емилиян Гацов – Елби.

В кино „Люмиер Лидл” в четвъртък от 19:00 часа зрителите ще могат да видят Брадли Купър и Лейди Гага във филма „Роди се звезда”. Брадли Купър е и режисьор на продукцията, която е с цели 8 номинации за „Оскар”, включително за най-добър филм. Историята е за известен музикант (Брадли Купър), който помага на млада и талантлива изпълнителка (Лейди Гага) да осъществи потенциала си и да намери слава, въпреки че неговият живот и кариера са пред крах заради пагубните му навици.

2 ФЕВРУАРИ /СЪБОТА/

Неповторимата Стоянка Мутафова ще чества “70 години на сцена” със специален спектакъл-юбилей на 2 февруари. в зала 1 на НДК. “Г-жа Стихийно бедствие” ще бъде в светлините на прожекторите навръх рожденния си ден точно в 19:30 ч. Очаква се празникът да споделят едни от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена. Сред тях ще са Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, "Тоника Домини" и др.

3 ФЕВРУАРИ /НЕДЕЛЯ/

В неделя – 3 февруари от 11:00 до 13:00 часа в Литературен клуб „Перото” ще се проведе събитие по повод връчване на антинаградите „Големият брат” (Big Brother 2019.), инициирани от Програма „Достъп до информация и Интернет общество”. Антинаградата се връчва за нарушение на правото на лична неприкосновеност и на защитата на личните данни на гражданите. Тази година журито ще връчи две антинагради – една за частна организация и една за държавна. Събитието е само с покани