10 ДЕКЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/


Ансамбъл „Чинари“ чества 25 години от създаването си с юбилеен спектакъл на 10 декември от 19:30 часа в зала 1 на НДК. В него ще намерят място пет от най-емблематичните, зрелищни и обичани от публиката произведения - с най-ефектните и въздействащи фрагменти от тях. Феновете на ансамбъла ще видят моменти от „Магията на танца“, „Траките“ и „Мистичен ритъм“, които ще съставят първата част на спектакъла и ще я определят, като по-мистична, с повече фантазия и съвременна трактовка на българския фолклор. Втората част ще включи вълнуващи моменти от авторските спектакли „Възрожденски разкази“ и „Ние българите“, като тази част ще бъде изцяло фолклорна.

Спектакълът „Мовименто/ Вариации“ ще можете да гледате на 10 декември от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Движението е основната тема в режисьорския проекта на Гергана Димитрова. През разказите на пет авторки с различна националност, език и творчески опит, „Мовименто/Вариации“ осмисля миграционните процеси днес като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости.

Церемонията „Човек на годината“ ще се състои на 10 декември от 12:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

На 10 декември от 18:00 часа ще се проведе затворено събитие в Литературен клуб „Перото“.

10 декември, 18:30 часа, кино „Люмиер Лидл“

Концертен запис – БЕТОВЕН – СИМФОНИЯ № 9

Солисти: Стефка Евстатиева (сопран), Маргарита Лилова (мецосопран) Николай Геда (тенор), Никола Гюзелев (бас)

Българска хорова капела „Светослав Обретенов“ с диригент Георги Робев Фестивален симфоничен оркестър с диригент Емил Чакъров, запис от 1988 година.

11 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

„Златните БГ хитове на всички времена“ очакват своите почитатели в концерт на 11 декември от 20:00 часа в зала 1.

Най-мащабният книжен форум у нас – Панаирът на книгата ще се проведе от 11 до 16 декември в Националния дворец на културата под мотото „Четири страни - един език“. От вторник до неделя включително 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, любимо и очаквано събитие от културния афиш в столицата, ще представи повече от 160 участници от България и чужбина, на шест етажа. Съпътстващата програма отново е изключително наситена и ще представи премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 80 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници. Официалният старт на събитието ще бъде даден на 11 декември (вторник) от 11:00 часа в Централното фоайе на НДК.

Спектакълът „За теб“ с участието на Христо Мутавчиев и Станимир Гъмов ще можете да гледате на 11 декември от 19:00 часа в Театър Азарян.

Книгата „Кармична астрология. Ретроградните планети“ от Хули Леонис ще бъде представена на 11 декември от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

На 11 декември (вторник) от 18:30 часа Националният дворец на културата ще представи изложбата „Съвременно българско изкуство” в артгалерия НДК. На откриването гостите ще могат да чуят изпълнение от виртуоза Теодосий Спасов, а самата изложба ще открие изкуствоведът и преподавател в Националната художествена академия – проф. Чавдар Попов. Експозицията представя някои от най-новите произведения на 22-ма добре познати на ценителите художници, сред които: Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Донка Павлова, Станислав Памукчиев – живопис; Онник Каранфилян, Васил Колев – графика; Крум Дамянов, Георги Чапкънов, Емил Попов, Хари Арабян - скулптура и др. Изложбата може да бъде разгледана до 21 декември.

11 декември, 18:30 часа, кино „Люмиер Лидл“

Концертен запис – ХАЙДН – ОРАТОРИЯ „СЪТВОРЕНИЕТО“

Солисти: Анна Томова-Синтова (сопран), Деон Ван дер Валт (тенор), Готхарт Шир (бас)

Хор „Родина“- Русе с диригент Васил Арнаудов

Фестивален симфоничен оркестър с диригент Емил Чакъров, запис от 1989 година.

12 ДЕКЕМВРИ /СРЯДА/

На 12 декември танцьорите на Нешка Робева ще ви потопят във водовъртеж от бесни ритми в спектакъла „Има такова шоу“. Началото е точно от 20:00 часа в зала 1.

Биографичната книга на Христо Стоичков – „Христо Стоичков. Историята“ ще бъде представена на 12 декември от 18:00 часа в зала 6 на НДК.

Творческа среща разговор със Стойчо Керев ви очаква на 12 декември от 19:00 часа в зала 10.

Спектакълът „Пътуване към Ада“ под режисурата на Ани Васева и с участието на Леонид Йовчев, Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов ще можете да гледате на 12 декември от 19:30 часа в ДНК–пространство за съвременен танц и пърформанс.

Среща разговор посветена на Емил Чакъров с водещ Екатерина Дочева ще се проведе на 12 декември от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Събитието е част от съпътстващата програма на Новогодишен музикален фестивал.

Официалната премиера на книгата „Години любов. Невена Коканова“ с автор Георги Тошев ще се случи в Литературен клуб „Перото“ на 12 декември от 19:00 часа.

Филмът на Екатерина Дочева „Като дъх музика“ I и II част ще бъде показан в кино „Люмиер Лидл“ на 12 декември от 18:30 часа.

13 ДЕКЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Гала концерт „Незабрава – незабравимите хитова на Тончо Русев“, с участието на Васил Найденов, дует „Ритон“, Силвия Кацарова, Веселин Маринов, Виктор Калев и др., очаква публиката на 13 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

За поредна година в зала 6 ще се състои церемонията „Полицай на годината“. Началото е от 11:00 часа.

Зала 6 ще бъде домакин на годишните награди на Forbes България. Началото е от 18:00 часа.

Най-новият спектакъл на Ива Свещарова – „Съвършено розово” ви очаква на 13 декември от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Представлението отправя поглед към темата за женското тяло като обект на желания и субект, който упражнява въздействие. Използвайки наложени стереотипи, клишета и свръх-еротизирани образи, „Съвършено розово“ изследва въпросите за удоволствието, желанието и еротичното обаяние.

Премиера на криминалния роман от Франческо Фратини – „Атон“ ви очаквана 13 декември от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

На 13 декември от 20:00 часа Комеди Клуб София ще представи шоуто Офис хумор на сцената на кино "Люмиер Лидл". Четирима от стендъп комедиантите на Комеди Клуб ще се качат на сцената с с най-добрите си шеги от шоуто Офис хумор. Иван Кирков, Васил Ножаров, Николай Банков и Христо Радоев ще разсмиват публиката в залата в продължение на два часа.

14 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

Голям симфоничен концерт очаква зрителите на 14 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК. За първи път от 2002 година насам на сцената в концерта „Виртуозите“ ще излезе световноизвестният цигулар – Минчо Минчев. Той е един от значимите представители на българското изпълнителско изкуство и емблематичен участник в изданията на фестивала в периода 1987 - 1990 година. На сцената, редом до изтъкнатия цигулар ще застане виртуозният контрабасист Рик Стотийн, а диригентската палка е поверена в ръцете на Маестро Емил Табаков.

Творческа вечер с Данаил Налбантски ви очаква на 14 декември от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

Детско коледно представление на балет и танцов театър „Коломбина“ ще се състои на 14 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

15 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

Книгата „Осиновени истории“ от Бела Чолакова ще бъде представена на 15 декември от 10:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

В събота (15 декември) от 11:30 в Литературен клуб „Перото“ ще бъдат представени детските книги „Падингтън в Тауър“ от Майкъл Бонд и „Домашни духчета“ на Дубравка Угрешич и Душан Петричич.

Детски концерт ще се случи същия ден (15 декември) от 13:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

От 17:30 часа в Литературен клуб „Перото“ на 15 декември ще бъде представен втори том на „Пътеводител в библията. Новият завет“ от Айзък Азимов.

Вокален рецитал на младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър ви очаква на 15 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концертът, носещ заглавието „Бисери на белкантото“, ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети.

16 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

Софийска опера представя спектакъла „Лешникотрошачката“ – 16 декември, 19:00 часа, зала 1.

На 16 декември от 11:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ви очаква тематичният уъркшоп за деца и техните родители: „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“. Водещ на заниманията ще бъде Ана Динкова – основател и главен обучител на „Добри обноски“.

Коледен концерт на НЧ „Г. С. Раковски 1927“ ще се случи на 16 декември от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“.