Международната програма на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс – „Мигриращото тяло“ започва 2019 година повече от любопитно. На 9 март от 19:30 часа публиката ще може да присъства на два спектакъла – Jumpcore и Noish~ от една от най-интересните сцени на съвременния танц в Европа, а именно полската.

Хореографията и изпълнението в Jumpcore са на Павел Сакович. Историята, която той разказва на сцената, е вдъхновена от балетното изкуство и специално от една от неговите легендарни фигури. „Не е съвсем ясно дали Фред Херко е искал да завърши своето интимно представление със самоубийство. Взима си вана, пуска си „Коронационната меса” на Моцарт и започва да танцува гол в дневната на приятеля си. Няколко пъти се приближава до отворения прозорец. Когато прозвучава Sanctus, той се засилва и скача през прозореца от 5-ия етаж на апартамента на Cornelia Street в Ню Йорк. Балетистите си вярват, че могат да летят. И наистина, за един конкретен момент в скока, те летят“. Jumpcore е част от колекцията на Zachęta – Национална художествена галерия и е в селекцията на фестивала Aerowaves 2019.

В Noish~ хореографката и изпълнителка Мария Зимпел впечатлява с минималистичните си движения, които в рамките на спектакъла се разгръщат до невъобразим детайл. Чувствителното тяло реагира на всеки звук, който композиторът „перформира” на сцената. Движение и звук интензифицират присъствието си в пространството до максимум, а „Аз”-ът е просто свидетел. Това, което виждаме, е вибрацията на обвивката, никога пропукването.

Билети можете да закупите от касите на Билетен център, онлайн на tickets.ndk.bg и на място, час преди представлението.

Гостуването на Jumpcore и Noish~ са част от международна програма „Мигриращото тяло” на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс и се реализира в партньорство с Полски Институт, София и с подкрепата на Програма „Култура“ на Дирекция Култура Столична Община за 2019 г.